Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 17 ianuarie 2018

Fals din a doua emisiune autentificat ca original şi vândut ca atare

Că piaţa filatelică a fost de mulţi ani invadată de tot felul de creaţii şi făcături nu mai este un secret pentru nimeni. Un recent exemplu de tranzacţie care a fost încheiată pe eBay zilele trecute nu dezminte situaţia. Este vorba despre această pereche de 40 parale 1858 (click pe imagine pentru mărire):


Primul element care ar putea trezi suspiciunile unui amator cât de cât avizat sunt marginile enorme, aproape imposibile într-o coală originală (fără să mai menţionez caractzeristicile clişeuelui, care sunt - cu mici diferenţe - întotdeauna aceleaşi, pentru că a fost un clişeu unic). Cu toate acestea, perechea a primit un certificat de la o instituţie prestigioasă peste Ocean (click pentru mărire):


Este vorba despre un certificat recent. Nu cunosc semnăturile experţilor, dar în registrul de evidenţă al APS ar trebui să se regăsească numele lor. Aproape sigur ei nu se regăsesc în lista experţilor membri ai AIEP (asociaţiei internaţionale a experţilor) acreditaţi pentru primele emisiuni moldovene (iar acest lucru ar fi trebuit să le ridice amatorilor un semn de îndoială).


Acesta este listingul de pe eBay. Că este vorba despre o piesă potenţial dubioasă (în ciuda "frumuseţii extreme") o indică şi numărul amatorilor care s-au "bătut" pentru pereche:


Ca să nu fiu acuzat că scriu ca să mă aflu în treabă, am realizat un montaj foto pentru a putea face singuri comparaţia cu o pereche originală (click pe imagine pentru mărire):


Sus este perechea cu pricina, la mijloc este o pereche originală, iar jos este o suprapunere a unui clişei din perechea originală peste unul din perechea contrafăcută. Am potrivit cadrul drept şi am egalizat înălţimea celor două clişee (prin modificarea proporţională a imaginilor - adică prin păstrarea nemodificată a procentelor înălţimii/lăţimii). Diferenţa este evidentă. În plus sunt şi alte diferenţe ceva mai subtile: forma stelei dintre coarne, ochii şi nasul bourului, precum şi multe diferenţe între forma şi dimensiunile cifrelor şi literelor.

Îmi permit să revin cu sfatul pe care l-am dat mereu: dacă nu stăpâniţi bine o emisiune la care există multe falsuri este mai bine să nu vă băgaţi.

2 comentarii:

  1. Question: An easy identification characteristic for this stamp is the open space top of the star. Do any genuine stamps of the 40 parale have a closed top to the star?

    RăspundețiȘtergere
  2. For a clean print the star is open. However there are some blurred and heavy prints which have the star closed because of too much printing ink.

    RăspundețiȘtergere