Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 5 octombrie 2017

Lucian Romaşcanu: "În 26 de luni vom fi în măsură să dăm României un Cod al patrimoniului"

Astăzi, Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi identităţii naţionale a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat realizările înregistrate în primele 100 de zile de la numirea în funcţie.

O înregistrare a conferinţei de presă a fost pusă la dispoziţia publicului de către Televiziunea română.


Referirea la Codul patrimoniului a fost făcută începând cu minutul 9:30:

"Codul patrimoniului: am depus pentru finanţare pe Programul Operaţional Competitivitate Administrativă documentaţia pentru a fi finanţaţi pentru elaborarea acestui cod. Nu ştiu dacă am primit încă..., n-am primit încă răspunsul, dar dacă vom obţine aceşti bani - care sunt circa 3 milioane de euro - în 26 de luni vom fi în măsură să dăm României un Cod al patrimoniului, aşa cum ne dorim şi în linie cu cerinţele secolului în care trăim".

Nu comentez în niciun fel dorinţa de a avea o legislaţie modernă (de fapt toţi ne dorim acest lucru). O problemă este cea a costurilor elaborării Codului. Cele 3 milioane de euro ar echivala cu un salariu lunar de 5.000 de euro pentru 50 de persoane pe timp de un an (ori cu un salariu lunar de 2.000 de euro pentru 125 de persoane, tot pe timp de un an). O altă problemă este modul în care se va înţelege să se elimine din viitoarea legislaţie aberaţiile existente în prezent, a prevederilor cu un caracter vădit anticonstituţional, precum şi a lipsei totale de răspundere a angajaţilor din instituţiile de cultură pentru absenţa cvasitotală a infrastructurii pe orizontală şi pe verticală pentru anumite categorii de bunuri considerate a intra sub incidenţa patrimoniului cultural (cum este zona timbrelor şi a filateliei). Nu de alta, dar potrivit mai multor surse, în România anumite instituţii ar fi dat startul campionatului naţional de pus batista pe ţambal.

Un comentariu:


  1. La 27 decembrie 2016 s-au aprobat Tezele prealabile ale Codului patrimoniului cultural.
    https://lege5.ro/Gratuit/geztqobqgeyq/hotararea-nr-905-2016-pentru-aprobarea-tezelor-prealabile-ale-proiectului-codului-patrimoniului-cultural

    Pe 12 mai 2019 aparea stirea: Codul patrimoniului naţional, finanțat prin fonduri europene, va fi finalizat până în luna august a acestui an.
    https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/21990/codul-patrimoniului-national-finantat-prin-fonduri-europene-va-fi-finalizat-pana-in-luna-august-a-acestui-an

    03 decembrie 2019 - 09 decembrie 2019:
    "Ministerul Culturii, cu sprijinul Complexului Muzeal Național „Moldova” și al Direcției Județene pentru Cultură Iași, organizează luni, 9 decembrie 2019, începând cu ora 10.30, în sala „Coandă” a Palatului Culturii din Iași, evenimentul de prezentare publică a rapoartelor de inventariere și analiză a legislației din domeniul patrimoniului cultural, documente ce vor fundamenta elaborarea Codului patrimoniului cultural.".
    https://palatulculturii.ro/expozitii-si-evenimente/codul-patrimoniului-cultural-prezentarea-public-a-rapoartelor-preliminare-de-inventariere-i-analiz-a-legislaiei-din-domeniul-protejrii-patrimoniului-cultural-448

    Acest comentariu este facut azi, 22.Feb.2022.

    Conform aritmeticii, au cam trecut cele 26 de luni si inca nu exista un Cod al patrimoniului.

    Ma indoiesc ca este nevoie de mai mult timp pentru a se elabora un Cod al patrimoniului cultural echitabil, inatacabil si incontestabil.

    Cel mai probabil este vorba despre dreptul unor privilegiati de a toca discretionar banii publici pentru nimic, poate doar pentru ca sa nu se reduca taxele si impozitele cu minim 30%. Numai asa pot exista in continuare mafia politico-economica, parazitii banilor publici sau "asistatii sociali" cu lefuri de lux la stat pentru a presta nimic.

    RăspundețiȘtergere