Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 1 octombrie 2017

Erori, varietăţi, curiozităţi, obliterări (5)

Continuăm cu serialul început recent prin prezentarea altor piese interesante (întâlnite fără a face un studiu aprofundat, mai pe scurt piese care mi-au sărit în ochi pe timpul sortării mărcilor). Episoadele anterioare pot fi găsite aici: partea 1-a, partea a 2-a, partea a 3-a, partea a 4-a.

La mărcile Spic de grâu de 40 bani fără filigran se pot întâlni destul de multe erori, mai jos puteţi vedea câteva ăe care le-am văzut întâmplător aranjând mărcile în clasoare.
Această eroare (din care puteţi vedea mai sus trei exemplare diferite care o au) este caracterizată prin prezenţa a două "pene" oblice pe cadrul orizontal inferior.

Mai sus puteţi vedea o eroare frumoasă care se regăseşte pe două unicate diferite. Pe cadrul orizontal inferior se află tot două pene albe (asemănătoare erorii precedente), situate însă în altă poziţie şi având o altă orientare. În afara penelor însă clişeul prezintă şi o zgârietură oblică ce taie fondul haşurat al medalionului.

Încă o eroare interesantă, care se regăseşte în formă identică pe două mărci diferite (din păcate prima fiind defectă): spărtură a clişeului vizibilă atât în cartuşul valorii, cât ţi în partea superioară a clişeului, tăind litera O din ROMANIA.

Aceasta este o eroare mai puţin spectaculoasă decât cele precedente, dar care se regăseşte pe două mărci diferite: o pană albă pe cadrul inferior, lângă colţul stâng, respectiv o zgârietură pe tâmpla efigiei, în faţa urechii.

Aceasta este o eroare repetabilă (aici nu o prezint decât ântr-un singur exemplar, dar sunt sigur că o mai am şi pe alte mărci, inclusiv pe o marcă de 40 bani brun din emisiunea Moldova). Clişeul este deteriorat în ambele colţuri inferioare.

Încă o eroare confirmată (dar aici nu am decât un singur exemplar): două spărturi în cadrul orizontal inferior.

Să trecem la valoarea de 50 bani.
Acest unicat nu prezintă nicio eroare, ci o ştampilă centrată şi aproape completă: AG. SPECIAL. GAICEANA × JUD. TECUCIU. Marca face parte din primul tiraj din 1894, cu filigran PR II.

Unicatul de mai sus este fără filigran şi prezintă pe marginea stângă o linie neregulată de culoare. Eroarea este repetabilă.

Atât pentru această seară, vom continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu