Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 22 septembrie 2017

Apariţie surpriză a unui lot de întreguri poştale

Cei care urmăresc piesele româneşti pe portalul eBay au avut parte nu de o singură surpriză, ci de mai multe:

- au apărut într-o singură ofertă mai multe plicuri cu marcă fixă;
- pentru prima oară au fost oferite pe piaţa liberă două plicuri a căror existenţă se bănuia, dar care nu erau în fapt cunoscute;
- preţul de adjudecare a lotului constituie un record înregistrat pentru un lot de întreguri poştale, după cunoştinţa mea.

Click pe imagini pentru mărire.


Plicurile cu mărcile fixe de 5 şi de 10 bani au putut fi văzute pentru prima oară. În plus, plicul cu marca de 3 bani are un format diferit faţă de cele cunoscute.

Toate cele patru plicuri sunt eseuri în opinia mea. Mărcile fixe au fost imprimate simultan cu probele de carnete despre care am scris mai demult pe blog, datând toate din 1905. Tipurile clişeelor corespund celor utilizate la planşa 3 (3 bani), planşa 3 (5 bani), planşa 2 (10 bani) şi respectiv planşa 5 (15 bani).

Surpriza mare (mai ales pentru cei neiniţiaţi) a constituit-o nivelul preţului final de adjudecare al lotului de patru plicuri (click pe imagine pentru mărire):


Interesantă a fost şi evoluţia ofertelor în cadrul licitaţiei.


Înainte de a încheia, le recomand amatorilor să nu confunde aceste plicuri cu mărcile Spic de grâu cu desene similare. Mărcile se află într-o cu totul altă categorie şi nu au nicio legătură cu preţurile obţinute de aceste plicuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu