Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 11 august 2017

Formular al poştei bulgare de ocupaţie

Documentul de istorie poştală a fost comercializat la începutul lunii august a.c. pe un portal de licitaţii online. Nu ştiu câţi colecţionari pasionaţi de domeniu şi perioadă au remarcat formularul poştal, deoarece în opinia mea este un document care a circulat în mod real prin poştă (spre deosebire de majoritatea pieselor ocupaţiei bulgare în România care au caracter filatelic, fiind realizate de complezenţă). Click pe imagini pentru mărire.


Documentul eliberat pentru o trimitere cu valoarea de 232 leva şi 65 de stotinki a fost expediat spre Bulgaria de la oficiul bulgăresc din Bucureşti pe 23 martie 1918 (ştampila cu cerc simplu POSCESKII ZAPISI - BUCUREŞTI 23.III.918 aplicată pe faţa formularului cu tuş roşu). Formularul cu marcă fixă de 5 stotinki a fost francat suplimentar cu alte două mărci, de 25 şi 50 de stotinki (fără supratipar), anulate cu aceeaşi ştampilă.

Documentul a ajuns în Bulgaria, fiind predat destinatarului din Harmanly pe 10 aprilie 1918.

Piesa a fost vândută cu 271 dolari SUA. Nu pot aprecia în ce măsură acest preţ este unul apropiat de raritatea piesei deoarece numărul de oferte a fost unul mic, ca şi frecvfenţa de apariţie a unor piese similare pe piaţa filatelică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu