Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 27 iulie 2017

Ministerul Culturii: dezbatere publică a unui proiect de Ordin al ministrului. Propunerile şi sugestiile pe care le-am înaintat

Pe data de 18 iulie a.c., pe site-ul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a fost postat pentru dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor privind reevaluarea bunurilor culturale mobile deținute de instituțiile publice (link: aici).

Pentru informarea cititorilor, proiectul Ordinului şi Anexa la acesta sunt prezentate mai jos (click pe imagini pentru mărire).

Proiectul Ordinului:


Anexa la Ordin:


În nume personal am înaintat astăzi, mai devreme, următoarele sugestii şi propuneri:

1. Deoarece reevaluarea este o operaţiune de durată, ar fi justificată introducerea pentru instituţiile publice a unei obligaţii de raportare periodică a stadiului de îndeplinire a ordinului. Consider că o perioadă de raportare de un an nu ar reprezenta o obligaţie împovărătoare pentru instituţii. conţinutul raportării ar putea cuprinde numărul de obiecte pe categorii de clasare (tezaur, fond), respectiv neclasate. Centralizarea raportărilor la nivelul Ministerului Culturii ar ajuta la formarea unei situaţii statistice utilă.

2. Ar fi necesară definirea termenului de "instituţie publică" de la Art. 1 din Anexă, deoarece din practică s-a constatat că instituţiile care nu se află în subordinea MCID tind să ignore ordinele emise de acesta (un exemplu: Academia Română, gestionară a mai multor colecţii filatelice incluzând colecţia-tezaur Cantacuzino, colecţii care nu au fost clasate potrivit Legii nr. 182/2000 şi nici evaluate/reevaluate de zeci de ani)

3. Ordinul Ministrului ar trebui completat cu sancţiuni pentru neefectuarea reevaluării, precum şi pentru neraportarea stadiului de efectuare a acesteia la termenele stabilite.


Termenul pentru prezentarea sugestiilor şi propunerilor este 28 iulie a.c.

2 comentarii:

  1. Felicitări pentru implicare pe partea carete interesează, așa ar trebui să facem majoritatea!

    RăspundețiȘtergere