Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 30 iunie 2017

Un bloc care m-a băgat în ceaţă

Prin luna ianuarie din acest an pe portalul eBay au fost oferite o mulţime de piese româneşti provenite dintr-o colecţie interesantă, desfăcută pe bucăţi de un vânzător din Regatul Unit, colecţie bogată în tot felul de mărci incluzând clasice, probe şi eseuri, serii mai bune etc., etc.

Printre piesele oferite s-a aflat şi blocul din imaginea de mai jos, descris pe foaia de album pe care a fost fixat de fostul proprietar. Click pe imagine pentru mărire.


Deci este marca de 10 lei din seria de uzuale "Mihai copil" cu filigran linii ondulate (din acelaşi grup de uzuale mai fac parte valorile de 25 bani şi de 7,50 lei, excluzând valorile "normale", imprimate pe hârtie velină fără filigran).

De ce m-a băgat în ceaţă acest bloc? Datorită unei caracteristici care nu se potriveşte cu formatul "normal" al colilor de tipar, aşa cum se regăsesc ele în colecţia înmormântatului Muzeu Naţional Filatelic (din această valoare se păstrează în colecţie coală de 100 de exemplare (10×10) cu margini, precum şi coală de 200 de exemplare (20×10), tot cu margini. La ambele tipuri de coală pe marginile superioare şi inferioare se regăsesc "haşuri" realizate din linii de culoare, aşa cum se pot vedea pe marginea inferioară de coală de la blocul din imaginea de mai sus.

Dar asta nu e tot! (nu faceţi legătură cu reclamele difuzate în prostie de unele canale TV  😉). Dacă vă uitaţi mai cu atenţie pe marginea superioară a blocului, veţi mai observa ceva (click pe imagine pentru mărire, urmăriţi săgeţile roşii):


Pe margine superioară se pot vedea urme de la un alt set de haşuri din linii de culoare (la fel ca pe marginea inferioară), deci şi deasupra blocului de 20 de mărci ar mai fi o margine de coală!!!

Desigur că o astfel de formaţiune nu se potriveşte cu formatul colilor complete cunoscute (păstrate, după ştiinţa mea, numai în colecţia Muzeului Filatelic).

Singura explicaţie care îmi vine în minte pentru a se putea explica acest format "mic" este că ar fi posibilă pregătirea unor coli speciale pentru carnete, care însă nu au mai apucat să vadă lumina zilei.

Orice alt raţionament este binevenit.

2 comentarii: