Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 8 mai 2017

De ani de zile tot spun...

...că a se face investiţii "grele" în mărcile româneşti mai noi de 1970 este una dintre greşelile pe care le fac de cele mai multe ori cei naivi.

Cel mai recent exemplu ni-l prezintă o vânzare făcută zilele trecute (cel mai probabil) de un negustor neamţ. Obiectul vânzării: un lot de 500 de coliţe poreclite "Nadia", din 1980. Click pe imagini pentru mărire.


Potrivit catalogului Michel, cota cumulată a coliţelor este una ridicată: 7.500 euro! După vânzarea liberă la licitaţia de pe eBay, întregul lot a fost vândut cu modesta sumă de 112 euro, ceea ce înseamnă numai 0,015% din cota de catalog!



Desigur, la cantităţi mari preţurile vor fi întotdeauna mai mici, dar de această dată preţul final parcă a fost mai nesemnificativ ca niciodată.

Şi, desigur, nu o să reuşească nimeni să obţină la vânzare cotele din catalogul Michel , deoarece acestea sunt umflate (de curiozitate, faceţi comparaţie între cota celor mai noi emisiuni din Germania (de exemplu) cu nominalul acestora (aşa cum sunt ele vândute de Deutsche Post). Iar aici este doar punctul de plecare, deoarece preţurile realizate în licitaţii (chiar cele mari) se situează aproape întotdeauna sub nivelul cotelor de catalog (mai ales pentru stocuri şi colecţii).

În opinia mea, acest preţ final reprezintă şi un rezultat logic al saturării pieţei cu produse speculative. Faptul grav este că specula a fost făcută chiar de stat, prin fosta societate de comerţ exterior DECT Rompresfilatelia (am mai scris pe blog - acel contract de exclusivitate pentru distribuirea în străinătate a "nedantelatelor" de către stimatul domn Gerbl. Nu ştiu dacă firma lui mai are acum activitate, dar încă poate fi găsită ca menţionată pe Europages.de. Pe catalogul membrilor IFSDA nu mai apare. Activitatea angrosistului a început în 1971, chiar de la punerea în circulaţie (sic!) a coliţelor nedantelate Soiuz-Apollo.

3 comentarii:

  1. Imi aduc aminte cand mergeam cu tata la cercul filatelic, ce cautare aveau Lupoaica, Soiuz, Apollo colitele nedandelate. Erau vandute cu 2000 lei prin ani 80. Un salariu!
    Citesc socat ca in realitate aceste "raritati" au fost in fapt tiparite in tiraje masive.
    Tata nu mai e, ma uit la Lupoaica si il vad cat de bucuros era ca o in sfarsit o are la colectie.
    "E rara fiule" spunea.

    Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi aduc aminte cand mergeam cu tata la cercul filatelic, ce cautare aveau colitele nedandelate Lupoaica, Soiuz, Apollo. Erau vandute cu 2000 lei prin ani 80. Un salariu!
    Citesc socat ca in realitate aceste "raritati" au fost in fapt tiparite in tiraje masive.
    Tata nu mai e, ma uit la Lupoaica si il vad cat de bucuros era ca in sfarsit o are la colectie.
    "E rara fiule"....spunea.

    Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Astăzi o "lupoaică" se poate cumpăra de pe eBay cu 15-20 dolari.

    RăspundețiȘtergere