Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 22 ianuarie 2017

Scrisoare superbă purtând marca poştei locale DBSR Constanţa - Cernavodă

Scrisorile întregi purtând marca poştei locale a companiei Danube Black Sea Railway (DBSR) sunt extrem de rare şi tocmai de aceea apariţia uneia pe piaţa filatelică reprezintă un eveniment pentru colecţionarii cu dare de mână.

Poşta locală a funcţionat pe distanţa Constanţa - Cernavodă, scurtând serios timpul în care atât mărfurile, cât şi trimiterile poştale îl parcurgeau din portul Constanţa (aflat la acea dată pe teritoriul Imperiului Otoman, împreună cu întreaga Dobroge) spre Europa Centrală şi Occidentală, traseul terestru permiţând timpi net superiori faţă de parcursul clasic pe Dunăre, via Sulina - Galaţi - Giurgiu - Orşova şi mai departe la Pesta şi Viena.

Mărcile DBSR se cunosc pe scrisori atât în francaturi simple (neînsoţite de o a doua marcă ori de alte mărci), cât şi în francaturi mixte, împreună cu mărci ale Levantului austriac. La Constanţa, în afara poştei otomane funcţionau şi oficii consulare franceze şi austriece, inclusiv birouri ale agenţiilor austriece de navigaţie Lloyd şi DDSG. Aşadar corespondenţa pentru Europa putea fi depusă în mai multe locuri.


Scrisoarea din imagine (click pentru mărire) a fost expediată de la biroul agenţiei austriece de navigaţie Lloyd din Constanţa pe 18 mai 1868, având ca destinaţie localitatea Genova. Scrisoarea a fost francată cu marca poştei locale, de 20 paras negru pe verde (care acoperea porşiunea Constanţa - Cernavodă), împreună cu o marcă de 10 soldi şi o pereche orizontală de 15 soldi, toate ale Levantului austriac, toate dantelate 9½ (emisiunea 1864), aceste mărci acoperind tariful cuvenit poştei austriece pentru transportul până la Genova. Toate mărcile au fost obliterate cu ştampila austriacă LLOYD AGENZIE KUSTENDJE.
Pe verso, scrisoarea poartă şi ştampilele de tranzit şi sosire. Scrisoarea este însoţită de două certificate de autenticitate, unul semnat de Oliva (1965), iar celălalt de Sorani (1985).

Această superbă scrisoare va fi oferită săptămâna viitoare la licitaţia publică a casei britanice Spink. Scrisoarea a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 8.000 şi 10.000 lire sterline, iar preţul de plecare la licitaţie a fost stabilit la 8.000 lire sterline.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu