Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 18 octombrie 2016

Banală numai în aparenţă

Piesa de mai jos (click pentru mărire) a produs o oarecare emoţie colecţionarilor români care obişnuiesc să urmărească rezultatele înregistrate în diverse licitaţii de corespondenţele şi timbrele româneşti.


La prima vedere, plicul de mai sus este o corespondenţă tipică pentru perioada respectivă. Cu toate acestea, plicul a fost oferit la o licitaţie din Israel la un preţ de strigare de 1.500 dolari SUA, realizând în final un preţ final de 2.500 de dolari!

Plicul a fost expediat pe 7 mai 1948 din Bucureşti spre Israel ca trimitere par avion. Cursa aeriană s-a efectuat prin liniile aeriene cehoslovace, aterizând la Haifa pe 14 mai (potrivit experţilor israelieni; plicul a fost însoţit de un certificat semnat de Tsachor). Peste două zile, plicul a primit şi ştampila de sosire la Kvar Afa.

Pentru cei care nu ştiu, în ziua de 14 mai 1948 David Ben-Gurion a declarat independenţa Statului Israel, iar acest plic este o corespondenţă foarte timpurie sosită în proaspătul stat independent.

Iată aşadar că printre piesele care ni se par comune pot exista şi unele deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu