Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 6 septembrie 2016

Feriţi-vă de falsuri! O făcătură este oferită pe eBay cu 5.000 de dolari

Un prieten m-a făcut atent că pe eBay există un fals ordinar care este oferit pentru o sumă foarte mare chiar şi pentru piese clasice româneşti (anul trecut şi în acest an au fost vândute chiar şi Capete de bour pentru sume mai mici).

Pe scurt este vorba despre oferta unui ID înregistrat în Canada, zibi111, despre care am mai scris pe blog (semnalând un alt fals grosolan, o scrisoare din perioada clasică marcată ca fals a fost oferită după ce poansonul expertului Heimbüchler a fost acoperit cu o altă ştampilă aplicată fraudulos, în opinia mea, cu scopul de a acoperi textul "FALSCH").

Am făcut o captură de ecran cu falsul. Click pentru mărire. Se poate vedea şi Item Number pentru cei care doresc să caute piesa.


Aşadar este un fals al mărcii de 1 leu Spic de grâu (probabil cu filigran PR, după dantelură) care încearcă să reproducă un aşa-zis centru răsturnat. Puteţi vedea imaginea mărită a falsului mai jos (click pentru mărire).


Ca să puteţi urmări şi medalionul, postez şi imaginea întoarsă cu 180 de grade.


Nu trebuie să fii expert ca să îţi dai seama de diferenţele vizibile mai uşor la cadru. Mai jos vă prezint pentru comparaţie o marcă originală (click pentru mărire):


Cele mai marcante diferenţe sunt vizibile la scutul valori nominale, la haşurile din drepta cifrei "1", la literele din "UN LEU" şi la haşurile de pe benzile, dar şi la literele din legenda "ROMANIA" şi haşurile din jurul lor. Şi la haşurile efigiei din medalion există numeroase diferenţe, care se pot identifica relativ uşor atunci când se compară falsul cu marca originală.
Acelaşi clişeu falsificat s-a utilizat şi pentru contrafacerea mărcii de 1 leu verde şi negru.

Să nu mă întrebaţi cum poate un fals să aibă filigran, se explică în CMPR 1974 la pag. 152 (chiar dacă se menţionează numai falsuri ale valorii de 2 lei, astfel de producţii există şi la valoarea de 1 leu).

După cunoştinţa mea, toate mărcile Spic de grâu semnalate ca având centrul răsturnat au fost catalogate drept falsuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu