Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 18 septembrie 2016

Curiozitate pe un plic (de complezenţă) cu mărci ale ocupaţiei bulgare

Un plic cu mărcile ocupaţiei bulgare (toate cele patru) poartă ştampila "de plecare" Constanţa, 15 iunie 1918, fiind adresat la Sofia, în Bulgaria. Cenzura (mă rog, pentru asta a fost ştampila) nu a fost făcută la expediţie, ci abia la Sofia. Click pentru mărire.


Că este vorba despre o complezenţă era (cred) convins şi vânzătorul plicului, care l-a oferit la vânzare pentru o sumă scăzută. Problema mea nu este cea a circulaţiei, cât a unei ştampile aplicate pe una dintre mărcile de ocupaţie (alături de care "stă" şi o marcă porto bulgărească - desigur că plicul nu se încadrează în niciun tarif care să-mi fie cunoscut).


Ştampila a fost aplicată cu tuş roşu şi, după modelul desenului din centru, ar părea că este o ştampilă utilizată la telegraf (cred; este o goarnă din care pleacă în toate direcţiile mai multe săgeţi frânte). Deasupra goarnei cu săgeţi se află legenda BUCURESTI înscrisă pe un arc de cerc, iar în alăturat se regăsesc literele B.N.G. Nu am mai văzut aşa ceva şi nici n-am  cea mai mică idee despre ce ar putea fi vorba.
Bănuiala mea este că ne aflăm în faţa unei producţii filatelice înfrumuseţată cu ce a avut la îndemână pentru a-i spori atractivitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu