Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 9 august 2016

Nu tot ceea ce vedeţi este real uneori

Răspund la o întrebare care mi-a fost pusă de patru persoane diferite în ultimele două săptămâni şi care sună cam aşa: am întâlnit la mai multe loturi de mărci clasice româneşti oferite pe eBay unele (aşa-zise) varietăţi care prezintă cadrele verticale deformate şi n-am mai întâlnit aşa ceva până acum, nici n-am găsit vreo asemenea semnalare în literatură; puteţi spune ceva despre aceste cadre deformate?

Un exemplu:


După cum se poate vedea, cadrele verticale parcă ar fi câte o funie scoasă dintr-un sac.
Exemple mai sunt şi altele (click pe imagini pentru mărire):


Povestea acestor varietăţi nu este una complicată ori una deosebită (cred că am mai scris odată pe blog despre acest fenomen, dar referitor la nişte coliţe româneşti): loturile cu pricina au fost scanate cu un aparat care ori s-a uzat mult, ori este folosit în mod necorespunzător. Aceste "cadre şerpuite" le-am văzut de mai multe ori, şi la mărci mai vechi, şi la mărci mai noi, DAR toate oferite de acelaşi ID de pe eBay.
Că posesorul posedă un scanner cu probleme o dovedeşte şi lotul de mai jos (urmăriţi cadrele în dreptul săgeţilor verzi; click pentru mărire).


În opinia mea, din această cauză nu orice vedeţi în ilustraţiile de pe eBay corespunde cu realitatea decât ân termeni relativi. De aceea, atunci când aveţi dubii, cereţi-i persoanei în cauză să vă furmizeze scanuri de calitate şi nu ezitaţi să întrebaţi concret orice nelămurire aveţi.

2 comentarii:

  1. he-he ! e foarte simplu: lu' ăsta îi 'patinează / derapează' scanner-ul ! (e suficient să vezi că şi marginile timbrelor / fragmentelor sunt tot ca o funie 'scoasă din sac' !) un ochi atent şi-un creier limpede va înţelege din prima ! ;)

    RăspundețiȘtergere