Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 15 august 2016

Despre ştampilele false pe mărci Principatele Unite

Există un amănunt pe care colecţionarii interesaţi de mărcile clasice nu îl iau în considerare ori nu-i acordă niciun fel de importanţă: ştampilele.

Din cauza faptului că unele mărci Principatele Unite nu au circulat ori au avut o circulaţie foarte redusă (cum este marca de 3 parale din 1864), pe piaţa filatelică circulă un număr destul de mare de piese contrafăcute:

- ori marcă originală cu ştampilă contrafăcută;
- ori atât marca, cât şi ştampila contrafăcute.

Există două tipuri de ştampile care au fost relativ mult falsificate pe mărci Principatele Unite. Ele sunt ştampilele cu cerc dublu cu agrafă bogată, respectiv ştampilele tip grătar simplu. Niciunul idntre cele două tipuri de ştampile nu poate fi întâlnit în realitate pe niciuna dintre valorile mărcilor Principatele Unite, deoarece aceste ştampile au fost introduse în serviciu după un anumit interval de timp DUPĂ scoaterea mărcilor respective din circulaţie. Din această cauză, oricând sunt întâlnite pe mărci Principate, aceste ştampile indică falsificarea.

Un exemplu poate fi văzut în captura de ecran de mai jos (click pentru mărire).


4 comentarii:

  1. Am notat în agendă și această informație valoroasă! Ce părere aveți despre ștampilele aplicate pe cele 3 exemplare prezente pe pagina dedicată emisiunii de pe romaniastamps.com (mărci de la Sandafayre)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atât cât se vede, acele ştampile sunt cu cerc dublu, dar cu stea în partea inferioară (şi nu cu agrafă bogată). Ştampilele cu cerc dublu cu stea au fost utilizate pe timpul circulaţiei mărcilor.

      Ștergere
    2. Mulțumesc frumos pentru informații! Cu respect, Cătălin

      Ștergere