Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 26 iulie 2016

Ştampile "MOSTRA" aplicate pe mărci româneşti

După ce mărcile din imaginea de mai jos (click pentru mărire) şi-au făcut apariţia pe un portal de licitaţii online, câţiva cunoscuţi m-au contactat să mă întrebe ce este cu ele şi când s-a aplicat acest "supratipar".


La sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, administraţia poştală a luat decizia de a aplica asemenea ştampile pe mărci, coliţe şi unele întreguri poştale care au fost utilizate în scopuri de reclamă şi publicitate/promovare. Din câte cunosc, toate mărcile pe care au fost aplicate ştampile "MOSTRA" sunt identice cu mărcile definitive, puse în circulaţie, neputând de aceea să fie considerate probe sau eseuri.

În mod normal ele nu au fost destinate pieţei filatelice, dar cei care le-au primit nu prea au avut multe scrupule, încercând să le comercializeze.

Astfel de mărci nu se pot asimila aşa-ziselor "specimene", care au apărut în cu totul alte împrejurări şi au avut o cu totul altă destinaţie. Pentru colecţiile specializate reprezintă însă piese având un oarecare interes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu