Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 26 iulie 2016

O pseudo-francatură mixtă interesantă

Întotdeauna au fost interesante combinaţiile întâlnite în perioadele în care au avut loc conflicte militare, iar teritoriile au trecut în administrarea altor ţări ori a unor administraţii de ocupaţie.

Una dintre aceste combinaţii este cea ilustrată mai jos (întâlnită pe eBay). Click pe imagini pentru mărire.


Este vorba de o carte poştală simplă expediată la sfârşitul lunii mai 1918 din comuna Murgeanca, jud. Ialomiţa la Bucureşti. Potrivit datei şi situării geografice, atât expeditorul, cât şi destinatarul se găseau în zona administrată de ocupanţii germani. Cu toate acestea, cartea poştală este una românească, care nu ar mai fi trebuit să aibă putere de circulaţie în teritoriul ocupat (administraţia militară germană pusese în circulaţie propriile întreguri poştale).
Întregul poştal a fost francat suplimentar cu o marcă MViR de 10 bani tip Germania. Din păcate ştampila oficiului de expediţie este ilizibilă, iar ştampilă de sosire nu s-a aplicat.
Mai apare un element care mi se pare curios: marca de ocupaţie a fost anulată ucu creionul (sau cel puţin aşa pare).
Una peste alta, nu îmi pot explica exact ce s-a întâmplat şi nu cred ca această piesă să fi fost alterată în vreun fel (sau poate mă înşel eu?).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu