Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 11 mai 2016

Carte poştală militară românească expediată din Odesa în timpul Primului Război Mondial

Din punct de vedere al circulaţiei poştale, Primul Război Mondial a dat naştere unor situaţii cu care poştele combatanţilor nu se mai întâlniseră înainte. În afara faptului că cele două tabere au recurs în ceea ce priveşte corespondenţa la tot felul de restricţii, redirijări şi alte măsuri, s-au "născut" şi unele circulaţii care fac astăzi deliciul cercetătorilor de istorie poştală.

Recent a fost comercializată pe un portal online o carte poştală militară românească utilizată de către un militar român aflat în Spitalul Românesc nr. 2 din Odesa (localitate situată astăzi în Ucraina, la acea dată aflându-se însă pe teritoriul Rusiei ţariste, click pentru mărire).


Întregului poştal românesc i s-a permis circulaţia în afara graniţelor ţării, fiind expediat din Odesa în comuna Pipirig, judeţul Neamţ. Cartea poştală militară poartă ştampila de cenzură rusească, lipsind însă alte ştampile de tranzit şi ştampila de sosire.

Din punctul de vedere al circulaţiei poştale, această piesă poate face parte dintr-un subcapitol al unui potenţial catalog specializat - piese poştale româneşti utilizate în străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu