Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 21 aprilie 2016

Nu mă decid dacă această marcă este curioasă sau dubioasă

Marca de 50 bani "favorit" din 1869 de mai jos este oferită de către un american pe un portal online. M-am uitat destul de mult la ea şi pot spune că sunt într-o dilemă: o parte a desenului corespunde cu cel al mărcii originale, în timp ce alte elemente ale desenului nu-mi dau seama dacă aparţin unui fals, ori am de-a face cu un retuş pe care nu l-am mai văzut niciodată.


După culori nu ar fi nicio problemă. Exemplare care prezintă o ancrasare accentuată a cadrului (adică a culorii albastre) nu sunt rare. Desenul efigiei se apropie foarte mult de cel al originalelor. Ştampila ar corespunde cu "agrafa târzie cu stea" a biroului Bucureşti (Dragomir Kiriac - Ştampilografia poştală, fig. 423, planşa 25, pag. 102).

Elementele care mă intrigă sunt forma cifrei 5 din cartuşul stâng, deformarea dintre BANI şi cifra din colţul drept, precum şi lipsa parţială a buclei cifrei 5 din dreapta.

Orice opinie (argumentată) este binevenită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu