Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 21 februarie 2016

Vulturi - o observaţie referitoare la desenul mărcii de 10 bani

Un cunoscut căruia i-au căzut cu tronc erorile mă tot bate la cap că a văzut el pe un portal românesc (postată iar şi iar şi iar... la infinit) o "eroare" la marca de 10 bani Vulturi. Aşa-zisă eroare, pentru că de fapt în Catalogul mărcilor româneşti din 1974 (Kiriac Dragomir) catalogarea a fost făcută "din burtă", fără o verificare "pe teren" (adică fără să se uite cineva şi prin clasoare şi plicuri), preluându-se pe nemestecate o prostioară din presa filatelică de acum vreo o sută de ani.


Am dat de curând pe un alt portal de un bloc de patru mărci din aceeaşi marcă de 10 bani. După cum se poate vedea cu ajutorul săgeţilor albastre, una dintre perlele de pe banda din faţa efigiei nu are un semicerc (o "umbră") pe marginea superioară. Numai că acest aşa-zis defect (şi considerat eroare de mai mulţi colecţionari cărora nu le trece prin cap să verifice) apare la TOATE mărcile de 10 bani (şi la cele pe hârtie crem fără filigran, şi la cele cu pseudofiligranul stema mică). Este de fapt un semn caracteristic al clişeelor mărcii de 10 bani, aşa cum sunt de exemplu acele mici puncte de culoare la valorile mici, lângă cifrele nominalului.

Mulţi colecţionari (din păcate chiar unii cu destulă experienţă) au tendinţa de a lua drept literă de lege ceea ce este trecut în cataloage. Şi (tot din păcate) există în cuprinsul acestora destule lucruri eronate sau neverificate.

4 comentarii: