Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 5 septembrie 2015

Impresii şi câteva opinii

În ultimul timp am senzaţia că piaţa a fost umplută de cantităţi relativ mari de coliţe obliterate de complezenţă.
Sursa nu poate fi decât Romfilatelia.

Problema nu este că ea ar încerca să scape de stocurile mari acumulate în timp, ci aceea că (în opinia mea) transformă o marfă potenţial vandabilă peste o anumită perioadă în adevărate gunoaie!!!

Coliţele obliterate la mult timp după încetarea puterii de francare sunt nişte simple gunoaie, fără valoare filatelică. Pe deasupra, cred că legalitatea obliterării de complezenţă a acestor piese ar putea fi discutabilă.

Ele se alătură altor produse cu caracter speculativ care au aceeaşi origine.

Văd că se mai petrece un fenomen: catalogul Michel (mult apreciat în anii '90) tinde să devină el însuşi un produs speculativ care deformează piaţa filatelică, fiind în prezent un vector de susţinere a imposturii şi a ignoranţei crase prin cotele acordate tuturor acestor gunoaie.

S-ar putea ca unii să mă înjure (mai ales dintre cei care s-au lăcomit şi au cumpărat multe astfel de coliţe), dar e treaba lor, să fie sănătoşi.

Practic se formează o bulă speculativă care îi va afecta pe mulţi când se va sparge. Actualul model de comerţ filatelic (cote umflate chiar şi cu un ordin de mărime faţă de nivelul real al pieţei) este posibil să afecteze filatelia pe parcursul multor ani.

3 comentarii:

  1. Din ce am vazut toate/marea majoritate a obliterarilor sunt 2015. Respectivele "piese" se gasesc in, deja clasicele, plicuri filatelice.

    RăspundețiȘtergere
  2. La ce cote din Michel va referiti? Majoritatea colitelor din anii 60-70 sau redus la jumatate.In schimb cotele timbrelor din anii 1900-1940 cel putin cele neobliterate,au crescut dublu fata de anii anteriori.

    Deci nu va inteleg frustrarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde şi până unde aţi ajuns la concluzia că aş avea vreo frustrare?

      Speculaţia rămâne speculaţie. Mi-am făcut datoria faţă de colecţionarii de bună credinţă de a-i avertiza pentru a nu pierde bani.
      Ideile sunt foarte clar expuse, ce nu înţelegeţi?

      Ștergere