Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 12 august 2015

Din Polonia ocupată la lagărul din Târgu Jiu

Vă redau mai jos un plic (întâlnit pe un portal de licitaţii) cu o circulaţie care mie mi s-a părut mai deosebită (deoarece nu prea îmi amintesc să fi văzut vreo piesă similară). Click pe imagini pentru mărire.


Plicul a fost expediat din Cracovia (conform etichetei de recomandare de pe faţa plicului) către "Lagerul de Internare Târgu=Jiu Romania". Din păcate, ştampila de pe mărci este ilizibilă (la fel şi data acesteia). În descrierea făcută pe portalul cu pricina se menţionează însă de către ofertant că data de circulaţie este 23 august 1940.
Pe verso se distinge banda de control aplicată de către cenzura germană (iar pe faţă, în colţul drept inferior se disting numerele cenzorilor).
Plicul nu poartă nicio ştampilă de tranzit sau de sosire în România şi nu pot să fiu sigur că el ar fi ajuns în ţară (poate a existat vreo procedură pe care nu o cunosc deoarece "felia" de istorie poştală referitoare la lagăre şi la internaţi nu a fost niciodată printre domeniile mele de preocupare).
Am semnalat totuşi piesa pentru că ştiu că printre cititorii blogului se găsesc şi pasionaţi ai acestui domeniu.

Atrag atenţia oricărui internaut care ajunge pe această pagină că piesa din imaginile de mai sus constituie una de interes istoric, imagini fiind necesare cercetătorilor istoriei poştale. Materialul de mai sus intră sub incidenţa art. 4, alin. (3) şi a art. 8 alin. (2) din OUG nr. 31/2002. Textul actului normativ poate fi descărcat de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu