Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 10 aprilie 2015

Trimiteri transatlantice

Piesele expediate din România interbelică peste Ocean nu se află în număr prea mare pe piaţa filatelică. Atunci când ele mai apar prin licitaţii - fie ele licitaţii ale unor case filatelice cunoscute, fie licitaţii găzduite de portalurile online - nu prea se întâmplă să rămână nevândute.
Atractivitatea acestor piese este mai degrabă determinată de francaturile pe care le poartă piesele în cauză şi nu atât de tarifele puţin mai neobişnuite (în ultimii ani am constat că interesul pentru studiul francaturilor şi/sau al circulaţiilor pentru perioada de după Primul Război Mondial este aproape inexistent).

Relativ recent am întâlnit două plicuri pe care le-am păstrat pentru a vi le prezenta.


Primul plic este francat cu uzuale Carol al II-lea cu un nominal total de 68 lei, de la Cernăuţi, la sfârşitul lunii iunie 1939 (ca o curiozitate, anul din ştampilele oficiului Cernăuţi este eronat - 1929 în loc de 1939), la Buenos Aires, în Argentina. Pe faţa plicului se distinge şi o ştampilă de tranzit - BANEASA AEROGARA 30 IUN 39. Din păcate, pe verso plicul nu mai poartă nicio altă ştampilă (de aceea nu i-am mai prezentat imaginea).


Al doilea plic a fost expediat pe 26 octombrie 1940 de la Timişoara la Santiago de Chile, în regim de trimitere recomandată, expres şi par avion. Francatura are un nominal total de 205 lei. Ştampila de plecare - TIMISOARA - PRIN AVION - este aplicată pe ambele feţe, anulând francatura. Pe verso se distinge ştampila de sosire aplicată foarte clar, SANTIAGO I (RECEPTION SEGUNDO TORNO) 14 NOV 40.

Amatorii de tarife sunt invitaţi să verifice singuri încadrarea francaturilor în tarifarele vremii.

Ambele plicuri au fost vândute la un preţ total care nu prea este la îndemâna oricui.

Un comentariu:

  1. Am citit articolul dvs cu placerea de a vedea doua piese interesante si cu regretul ca le-am ratat .In fiecare zi frunzaresc ebay-ul dupa vre-o 5-6 chei de cautare ,Delcampul cu tot ce este la Romania si Philaserch tot asa ,tot ce este Romania verific pozitie cu pozitie . Totusi de aceste piese am aflat numai acum .Am inteles asta cu munca individuala dar totusi indraznesc sa va intreb ...Oare pe ce case de licitatie sau pe ce site au fost de mi-au scapat ,a-ti putea sa-mi sugerati o cheie de cautare pentru ebay sa nu mai ratez astfel de piese ? Eu folosesc "Romania par asvion,Romania airmail cover,airmail Romania ,Romania flugpost ,Romania postal history.
    Sint de accord cu proverbul acela cu da-i omului o undita si nu un peste ,acum, daca nu indraznesc prea mult ,macar balta unde a fost pestele asta poate mi-o puteti indica .
    De pret stiu ca e mare pentru ca am cumparat si eu vre-o citeva plicuri de acest fel ,dar pentru exponat ce n'as face iaca sparg pusculita si iau o piesa buna pentru exponatul de aviatie Romania interbelica .
    Va doresc sarbatori pascale fericite pentru dvs si familia dvs cit si pentru toti cititorii care se bucura de blogul dvs .

    RăspundețiȘtergere