Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 5 martie 2015

Un altfel de suvenir din Budapesta

Afinităţile manifestate pentru piesele româneşti de către o parte a vânzătorilor străini ce activează pe portalurile de licitaţii online m-au determinat să-mi alcătuiesc o "listă" pe care o urmăresc cu regularitate. Efortul a dat roade, căci mai mereu am avut ocazia să văd unele piese de istorie poştală încadrate în aşa-numita "clasă medie", care nu se întâlnesc nici prin cercurile sau târgurile colecţionarilor autohtoni, şi nici în licitaţiile "mari".

Cam cu o lună în urmă, unul dintre cei pe care îi urmăresc a vândut o piesă superbă în opinia mea, atât din punct de vedere filatelic, cât şi din cel istoric. Căpitanul Ştefan P. Mihăileanu, Comisar Regal, Raportor al Curţii Marţiale a Diviziei a II-a Vânători a trimis la Deva, în ţară, un mesaj care merită menţionat (click pe imagini pentru mărire).


Căpitanul Mihăileanu scria: "Din Buda Pesta, unde stăpâneşte astăzi suveranitatea românească, purtată până în aceste îndepărtate ţinuturi de disciplinata şi viteaza oştire românească, îţi trimit călduroase salutări (...). Buda Pesta, 18 August 1919".
Ilustrata a fost francată cu o marcă românească. Nu ştiu cine a avut asupra sa astfel de mărci: ofiţerul în cauză, ori unitatea militară? Personal înclin să cred că prima variantă este cea valabilă. Există corespondenţe expediate din aceeaşi gară care au rămas nefrancate şi care au fost taxate cu porto la sosirea în ţară (o astfel de piesă a fost prezentată într-un articol mai vechi pe acest blog).
Piesa ilustrată mai sus a fost vândută pentru o sumă nu chiar la îndemâna oricui.

Nu pot să nu mă abţin să atrag din nou atenţia asupra supratiparelor cu aşa-zisa ocupaţie la Budapesta pe care tot încearcă unii şi alţii să le comercializeze: acele supratipare sunt făcături ordinare. Faptul că apar listate într-un oarecare catalog publicat în străinătate nu reprezintă nimic altceva decât o încercare de manipulare a unui negustor. Îmi voi schimba părerea atunci când va prezenta cineva un document din care să rezulte că acele supratipare au fost realizate de către sau la dispoziţia unei autorităţi a vremii. Aşa că, în opinia mea, cine vinde acele supratipare nu face altceva decât să înşele colecţionarii de bună credinţă şi pe cei neavizaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu