Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 31 martie 2015

O descoperire neaşteptată

Cunoscuta casă elveţiană de licitaţii David Feldman a anunţat recent că, după 80 de ani în care nu s-a mai ştiut de ea, a fost redescoperită planşa originală din cupru utilizată pentru executarea faimoaselor mărci "Post Office" din Mauritius.


Planşa va fi expusă publicului în cadrul expoziţiei internaţionale Europhilex, London 2015, care se va desfăşura în capitala britanică la Business Design Center începând cu 16 mai a.c.

Primele două mărci poştale din Mauritius se înscriu în rândul marilor rarităţi filatelice ale lumii. Tirajul iniţial al emisiunii a fost de numai 1.000 de exemplare (câte 500 din fiecare valoare), până astăzi păstrându-se numai 27 de exemplare.

Planşa originală din cupru a fost considerată dispărută timp de mulţi ani după emiterea celor două mărci, fiind redescoperită în 1912, când J. Sefi o definea drept "cea mai mare raritate filatelică cunoscută". În jurul anului 1930, planşa a fost achiziţionată de către marele colecţionar Maurice Burrus, ea fiind expusă publicului pentru vizionare cu ocazia Expoziţiei Jubileului de Argint din 1935 la standul Royal Philatelic Society. După aceea nu a mai existat nicio "apariţie" publică a planşei, poziţia ei rămânând o enigmă şi considerându-se din nou pierdută.

După moartea dnei Odile Burrus (nepoata marelui colecţionar Maurice Burrus), planşa din cupru a fost redescoperită de către moştenitorii familiei, fiind încredinţată casei David Feldman spre a fi expusă publicului.

2 comentarii:

  1. Exact la timp pentru marcarea celor 175 ani de la apariţia primului timbru, evenimentul de la Londra crescând astfel în valoare!

    RăspundețiȘtergere