Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 17 noiembrie 2014

Francatură cu marcă înjumătăţită

Piesa din imaginile de mai jos (click pentru mărire) a fost vândută acum ceva timp pe un portal online. Am dorit să o prezint datorită specificului francaturii pe care o poartă.


Piesa este deteriorată la un colţ, dar asta nu înseamnă că nu se poate face şcoală pe ea.   :)))
La data expedierii (24 iulie 1879), tariful pentru o carte poştală simplă expediată în străinătate era de 10 bani. Tariful UPU era deja în vigoare încă din primăvara acelui an, din 20 martie/1 aprilie. Până la acea dată însă, tariful pentru o carte poştală externă era de 15 bani. Probabil că ieşeanul a rămas în urmă cu această informaţie, deoarece pe lângă valoarea de 5 bani a mărcii fixe a francat întregul cu încă 10 bani (aproximativ).
Particularitatea francaturii suplimentare o reprezintă cele trei mărci de 1½ bani negru, plus o jumătate diagonală din aceeaşi marcă. Potrivit instrucţiunilor poştale, utilizarea mărcilor înjumătăţite nu era permisă, cu toate acestea însă corespondenţa nu a fost taxată cu porto. Poate şi din cauza diferenţei foarte mici de francare, de numai jumătate de ban.
Am examinat cu atenţie piesa şi nu cred că este vreo făcătură. Partea mai puţin frumoasă este că ştampila de la oficiul poştal din Iaşi nu a "prins" tăietura diagonală a mărcii de 1½ bni negru. Sau poate că amploiatul poştei nici nu a dorit acest lucru, tocmai pentru a nu valida astfel utilizarea înjumătăţită a mărcii, contrar instrucţiunilor.
În ciuda aspectului, cartea poştală a fost vândută cu 56 dolari, după 11 biduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu