Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 8 februarie 2014

Despre evaluatori

M-am pomenit acum câteva zile cu un mail de la un domn pe care nu am avut plăcerea să-l cunosc, dar care mi-a trimis o serie de întrebări după ce a văzut tematica blogului.
Mai pe scurt, era vorba despre evaluatorii autorizaţi, al căror tablou oficial a fost publicat în Monitorul Oficial cam cu o săptămână în urmă.

Întrebare: sunt aceşti evaluatori autorizaţi să procedeze la evaluarea unei colecţii filatelice?
Răspuns: UN NU HOTĂRÂT!

Aceşti experţi nu au nimic în comun cu calitatea de expert filatelic, singura calitate care ar da dreptul efectuării unor evalări autorizate. Aceasta este în teorie, deoarece în practică experţii filatelici lipsesc cu desăvârşire, Ministerul Culturii şi instituţiile subordonate nefiind interesate în atestarea unor astfel de experţi (ca opinie personală, cred că prin actuala legislaţie chiar se încearcă  să se obstrucţioneze accesul adevăraţilor cunoscători la atestare, neexistând cerinţe specifice acestui domeniu, ci doar unele "importate" din alte domenii care nu prea au de-a face cu filatelia).

Dacă vreunul dintre membrii corpului evaluatorilor autorizaţi ar fi, în acelaşi timp, şi expert filatelic, atunci treaba ar sta altfel. Aceşti profesionişti însă nu au treabă cu evaluarea colecţiilor filatelice (sau a pieselor individuale), ci cu evaluarea societăţilor comerciale şi/sau a ONG-urilor pe elemente de bilanţ, de active şi pasive, stocuri şi/sau imobilizări de toate tipurile.
Singura situaţie în care un astfel de evaluator ar avea tangenţă cu timbrele ar fi atunci când o anumită persoană juridică ar dispune, în cadrul disponibilului aflat în casierie, de timbre destinate pentru francarea corespondenţei.

Aşadar, nu pot decât să avertizez orice persoană care ar avea ideea de a face pe evaluatorul de timbre că poate cădea într-o poziţie deloc confortabilă, aceea de a exercita fără drept o meserie, şi care se poate lăsa cu repercursiuni conform legilor în vigoare.

Eu unul nu am intenţia de a solicita nicio certificare şi nici nu efectuez evaluări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu