Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 6 ianuarie 2014

Unii, când n-au ce vinde fac singuri timbre!

În urmă cu aproape trei ani atrăgeam atenţia asupra faptului că pe piaţă au apărut facsimile (copii) ale primelor mărci Cap de bour confecţionate de diverşi comercianţi chinezi. Aceste facsimile au fost vândute pe eBay (şi cred că şi pe alte portaluri) mai bine de doi ani, cu câţiva dolari bucata.

Se pare că "afacerea" nu a durat aşa cum se spera (mă rog, românii nu se pot compara ca număr cu chinezii nici la filatelie), pentru că ofertele rămâneau neonorate în ultimul timp. Aşa că (probabil) aceiaşi "producători" au demarat ceva nou: au început să realizeze facsimile ale unor mărci care nu au existat niciodată, având culori şi valori nominale diferite de cele ale originalelor. Noua producţie a fost pusă şi ea în vânzare pe eBay, sub denumirea de falsuri.
Imediat după ce au fost puse în vânzare, au apărut şi amatorii, care nu s-au sfiit să plătească şi 10-15 dolari pe bucată. Am mai spus-o eu: cred că şi un rahat dacă le-ai da unora, şi pe-acela îl vor cumpăra! Aveţi mai jos câteva exemple de astfel de exemplare descrise drept "Fake".


Aceste "facsimile" sunt - în mod evident - de neconfundat cu mărcile originale şi uşor de recunoscut chiar şi de către colecţionarii cu un nivel mediu de cunoştinţe. Problema este însă una juridică şi care cred că ar necesita o iniţiativă din partea responsabililor: se apucă unii să copieze insemne naţionale (că nu-i vorba de falsificare de timbre în această situaţie). Oare cât de legal este? Ştiam că emiterea de timbre este un monopol de stat, nu? Sau nu s-ar încadra nici aici? Există printre cititori colecţionari care au şi cunoştinţe juridice?
Piesele de mai sus sunt vândute pe eBay de către ID-ul scottvisnjic, înregistrat în Taiwan.

Un comentariu:

  1. Este intr-adevar greu de inteles de ce ar da cineva 16 USD pe asemenea mizerii. Cineva care da banii pe asa ceva trebuie sa aibe o oxigenare foarte redusa a creierului, sau sa nu fie vreo manevra de marketing.
    Din punct de vedere juridic, cantareste foarte mult scopul si/sau rezultatul ilicit al operatiunii, in situatia de fata nu prea cred ca este cazul.
    Numai bine,
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere