Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 2 ianuarie 2014

Tarif extern redus, pentru zonele limitrofe

Scrisorile clasice externe sunt ceva mai greu de întâlnit, cu excepţia celor "standard", obişnuite, francate cu marca de 25 bani "favorit" din 1869 şi expediate în Austria, Germania sau Franţa (acestea sunt cel mai des întâlnite).
Scrisorile expediate în zonele limitrofe sunt puţin mai rare. În perioada 20 martie/1 aprilie 1869 - decembrie 1873, corespondenţele expediate spre oraşele din Bucovina austriacă, precum şi spre cele din districtele Bistriţa şi Năsăud (aflate la acea dată tot sub stăpânire austriacă) beneficiau de tarife reduse: pentru o scrisoare simplă cu o greutate de până la 15 grame se percepea un tarif de 15 bani (pentru o trimitere francată), respectiv 25 bani (pentru una nefrancată; francarea era facultativă).

Înainte de Sărbători a fost oferită pe un portal online o frumoasă scrisoare clasică expediată spre o zonă limitrofă (click pe imagini pentru mărire).


Scrisoarea, francată cu un unicat de 15 bani "favorit" din 1869, a fost expediată la Suceava (situată în Bucovina austriacă) pe 19 martie 1870 din Focşani, de unde a primit o frumoasă ştampilă albastră "de timp" - FOCŞANI - DIM 19/3, însoţită de ştampila complementară P.D. în cadru dreptunghiular, aplicată cu acelaşi tuş. Pe verso sunt vizibile destul de bine o ştampilă de tranzit, GARA ROMAN - OFF. POSTAL 21/3/70, respectiv ştampila austriacă a oficiului Suceava, SUCZAWA 22/(3)/70.
Scrisoarea a fost destul de bine păstrată. Pliul orizontal de pe faţă nu afectează marca. Piesa a fost vândută pentru suma de 550 dolari, un preţ ceva mai neobişnuit pentru portalurile online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu