Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 1 decembrie 2013

Răspunsul pentru exerciţiul practic din 25 noiembrie

Este vorba despre acest articol, la care - în ciuda audienţei mari (în doar câteva zile a devenit "cel mai citit" articol) - răspunsurile au fost puţine.

Puteţi să consideraţi acest articol "răspunsul" la exerciţiul propus, comparând ceea ce credeţi fiecare despre piesele în cauză cu schiţele pe care vi le ofer mai jos. Aceste desene urmau să fie incluse în catalogul la care lucrez, dar sunt încă nehotărât asupra lor deoarece aş înclina mai degrabă să prezint fotografii la dimensiuni mai mari ale unor piese originale, decât doar simple desene.
Consideraţi aceste ilustraţii ca un cadou făcut pasionaţilor de mărci vechi. Nu încercaţi să le utilizaţi pe vreun alt site sau în vreo lucrare, pentru că le-am pus un watermark. Puteţi însă să le descărcaţi pe calculatoarele proprii, să le aveţi la îndemână atunci când nu ştiţi ce să credeţi despre vreo piesă.

Schiţele valorilor de 3 şi 6 parale sunt valabile la ambele tiraje (şi 1862, şi 1864). La 30 parale, prima schiţă este pentru tirajul 1862, iar a doua pentru tirajul 1864. Această ultimă schiţă conţine defectele de clişeu ale tuturor "tipurilor", pentru cei care îşi pun această problemă.

Faceţi click pe schiţe pentru mărire.


Sper să vă fie de ajutor în identificarea falsurilor.

6 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Vreau sa va multumesc pt tot ce faceti si sa intreb e posibil ca prima schita la 30 Parale sa fie de la tirajul 1864 si cea dea doua de la 1862.
    Cu respect,
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărul e că ambele desene au caracteristici atât de la tirajul 1862, cât şi de la cel din 1864. Acesta este unul din motivele pentru care nu aş vrea să le mai utilizez în catalog.

      Ștergere
    2. Cred ca e foarte buna ideea cu fotografii la inalta rezolutie vs schite, deoarece va face mult mai usoara identificarea anumitor particularitati, tiraje.
      Cu respect,
      Bogdan

      Ștergere
    3. Mulţumesc pentru opinia dvs.

      Ștergere
  2. Buna ziua,
    Urmaresc cu interes publicatiile dv. si apreciez efortul depus in a initia filatelistii care sunt la inceput de cariera sau cei care au mai putine cunostinte in materie. Totusi afirnatia dv. citez "Nu încercaţi să le utilizaţi pe vreun alt site sau în vreo lucrare, pentru că le-am pus un watermark." mi se pare oarecum deplasata atat timp cat dv. " a-ti dat culoare "schitelor lui Kiriac Dragomir publicate in CMPR 1974. si oricine le poate regasi in catalog si utiliza dupa bunul plac. Corect ar fi fost sa-l citati pe insusi autorul acestor schite.
    Stima....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara.
      Aveţi dreptul la opinie desigur, dar asta nu înseamnă că aveţi dreptate.
      Tehnic, ilustraţiile au ca sursă desenele originale publicate în catalogul din 1974, şi nu tipăritura. Ştiu că digitizate sunt frumoase şi fac cu ochiul (am văzut după viteza cu care se descărcau), dar realizarea lor a presupus o anumită muncă. Sunt destule lucruri puse "moca" pe blog, dar pe unele însă doresc să le păstrez pentru această locaţie şi nu să apară pe tot internetul. Cine vrea aşa ceva, n-are decât să-şi facă singur.
      Îmi cer iertare, dar afirmaţia "oricine le poate regasi in catalog si utiliza dupa bunul plac" mi se pare mie deplasată.

      Ștergere