Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 15 octombrie 2013

Trimiteri filatelice

Există o serie de piese care se încadrează în categoria trimiterilor filatelice, dar pe care (din motive diverse) le accept, în ciuda ideilor mele (văzute de câţiva colegi drept preconcepute/deplasate chiar) referitoare la neicluderea în colecţii (şi mai ales în exponate).
Acesta este cazul a două piese pe care vi le prezint mai jos.


O primă piesă este cartea poştală de mai sus, expediată prin poştă în august 1919 de la Braşov la Alba Iulia. Pe verso se pot distinge mai multe mărci din emisiunea provizorie Cluj.
Piesa mi se pare interesantă (deşi este în mod evident filatelică) deoarece mărcile Cluj de pe verso pot fi considerate originale fără teamă de a greşi, aşadar ele putându-se utiliza ca piese martor la compararea cu alte mărci în vederea identificării falsurilor.
Din păcate, cunoştinţele mele de limbă maghiară sunt extrem de limitate, nu ştiu care este sensul mesajului de sub mărcile de pe verso (ar putea fi interesant).
Cartea poştală a fost vândută cu 99 dolari pe un portal online.


A doua piesă este şi ea una filatelică, în mod evident. Mai este, pe deasupra, şi uşor defectă (cu un colţ rupt). Ea a fost expediată loco în Bucureşti, în octombrie 1928 (nu este "prima zi", ci doar circulată în prima lună de valabilitate a mărcilor). Plicul este francat cu o serie completă din emisiunea "Semicentenarul alipirii Dobrogei".
Partea frumoasă a piesei este că ea a fost adresată lui Eduard Cohen, una dintre cele mai importante personalităţi din istoria filateliei româneşti.
Plicul a fost vândut cu 38 euro.

2 comentarii:

  1. Mesajul tradus de pe prima piesă:

    Dragă Iani!
    Am ajuns cu noroc, suntem bine, rămânem în Braşov.
    Indescifrabil

    RăspundețiȘtergere