Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 30 octombrie 2013

Ştiinţa adevărată e într-adevăr scumpă!

Rezultatul unei licitaţii greceşti m-a mirat şi pe mine puţin, cu toate că în ani de zile am văzut multe. La o licitaţie a casei A. Karamitsos (licitaţia nr. 466 din 12 octombrie a.c.), licitaţie rezervată primelor mărci greceşti tip Hermes "cap mare", ultimele două loturi au fost atribuite recentelor volume semnate de arhitectul Stephano Calliga (publicate în 2011, respectiv 2012).
Volumele tratează, printre altele, modalităţile de identificare a tirajelor şi tranşelor mărcilor Hermes "cap mare", alături de descrierea varietăţilor. Pentru colecţionarul care se axează pe aceste emisiuni, cele două volume sunt nepreţuite.


Primul volum a fost vândut cu 1.000 euro, iar cel de-al doilea cu 1.100 euro, aşa cum indică însăşi pagina de internet a casei greceşti de licitaţie cuprinzând realizările obţinute la licitaţia nr. 466 (puteţi vedea aici acest lucru).

Îmi aduc aminte că acum câţiva ani purtam o discuţie cu un cunoscut exact cu această temă: cam cât ar putea costa un catalog specializat sau un studiu foarte bun. Atunci afirmam că o asemenea lucrare, prin numărul mic de amatori n-ar fi şi n-ar trebui să fie prea ieftină.
Interlocutorul meu era foarte pornit împotriva mea, susţinând că începătorii şi tinerii mai ales nu ar avea acces la asemenea lucrări. Ei bine, i-am spus atunci şi susţin şi acum acest lucru: majoritatea colecţionarilor tineri evită achiziţionarea cataloagelor şi a bibliografiei necesare, chiar şi a banalelor liste de preţuri. Aşa că lucrările specializate rămân în continuare obiecte dezirabile pentru un număr redus de colecţionari.

2 comentarii:

  1. Buna seara,

    Ca tot veni vorba...
    Dupa cateva luni bune de cumparat marci, cautat materiale de informare in domeniul care ma intereseaza pe mine (clasicele romanesti in mod special) incep sa ma interesez de lucrari mai serioase.
    Vine revista filatelia, numerele anilor 60-80 mai mult maculatura, sub 10 % material util; mda... timbrofilie, eu cautam filatelie.
    Vine lucrarea lui Ghika (cele doua volume dedicate cap de bour si principatele unite), lucrari chiar foarte bune tinand cont de perioada in care au fost editate, dar vreau mai mult.
    Vin lucrarile lui E. Cohen, deja vorbim de profesionisti, ca si informatie lucrarile sunt foarte bune (mai ales cea despre eseuri, nu cred ca exagerez daca spun: cea mai buna), insa calitatea grafica este slaba, atata se putea la vremea respectiva. Vreau mai mult.
    Aflu despre lucrarile lui Heimbüchler (deja numele este o marca in materie de expertiza a perioadei clasice romanesti), dupa ce dau tarcoale volumelor saptamani bune, pretul nu este neglijabil pentru mine.
    In cele din urma, printr-o conjunctura fericita, achizitionez volumul 2 la un pret bunicel.
    Extraordinar, exact ce cautam,
    informatie expusa = inestimabila, masiva
    calitate grafica = glumesti, mai bine nu se poate
    raportul pret-calitate = face toti banii (cei de pe site-ul autorului, si chiar mai mult).
    Intr-un cuvant: RECOMAND.

    Si in incheierea divagatiei pe care va rog sa o iertati, dar cautam prilejul sa-mi exprim aprecierea vis-a-vis de proaspat-achizitionata lucrare, indiferent de "timpurile" pe care le traim, calitatea isi va gasi intotdeauna amatori la preturi suficiente a.i. ca compenseze eforturile autorului.
    Iar pentru asta pot veni cu sute de exemple, ingaduiti-mi numai unul, in perioada in care "lumea" se zbatea in fomete, mizerie si boala, Michelangelo il scuplpta pe David. Nu dadea de mancare, nu asigura locuinte sociale, dar cred ca vindeca o boala...

    Dragos N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am cu ce să completez comentariul, deoarece aveţi perfectă dreptate.
      Vă mulţumesc.

      Ștergere