Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 16 septembrie 2013

Picături de istorie de pe frontul renaşterii României

Cu câteva săptămâni în urmă, colecţionarul grec de care cred că v-am mai povestit a continuat să ofere la vânzare pe eBay piese dintr-o frumoasă colecţie românească de istorie poştală. M-am oprit în această seară asupra unui lot de două piese pentru a vi le prezenta. Lotul a fost vândut cu 114 dolari.

Prima piesă (click pentru mărire) este o carte poştală militară, expediată spre Iaşi de către un militar din Regimentul 1 Călăraşi din Divizia 9 Infanterie. Corpul I din Armata I-a a participat la bătălia de la Mărăşeşti.
Cartea poştală poartă două ştampile diferite de cenzură, iar la sosirea în capitala Moldovei, pe faţă a fost aplicată şi o ştampilă a factorului poştal (cifra "7"). Piesele din această categorie încep să se vadă pe piaţa filatelică din ce în ce mai rar.

A doua piesă este o carte poştală militară fără marcă fixă, expediată în august 1917 din Botoşani pe "câmpul de Operaţii", către Regimentul 4 Argeş (pentru locotenentul Dănescu). Cartea poştală a fost expediat în regim de trimitere recomandată şi francată ca atare conform tarifului în vigoare (5 bani cartea poştală simplă + 25 bani taxa de recomandare + timbrul de ajutor de 5 bani , obligatoriu pe cărţile poştale interne).
La sosire, cartea poştală a primit ştampila Oficiului telegrafo-poştal militar al Diviziei a 3-a Infanterie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu