Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 7 septembrie 2013

La extreme

Sunt în continuare preocupat de mărcile din emisiunile Taxa de plată, le sortez şi le studiez.
La marca de 10 bani verde fără filigran (emisiunea 1902), întâmplarea a făcut ca în acelaşi mic lot de piese examinate comparativ să dau peste cele două unicate din ilustraţiile de mai jos.


Ambele piese sunt dantelate C, 11½×13½, dar provin din tranşe (tiraje) total diferite. Cataloagele noastre nu fac absolut nicio prezentare a acestora, singurele diferenţieri referindu-se la tirajele pe hârtie albă (din 1902), roz pe verso, respectiv pe hârtie albă pe ambele feţe (din 1908).
Bineînţeles că una scrie în cataloage, şi alta se identifică luând mărcile la "puricat". Hârtia "albă, roz pe verso" este de fapt albă, mai subţire şi de calitate mai superioară. Aşa-zisa hârtie "albă pe ambele feţe" este de fapt o grupă distinctă, din care fac parte mai multe categorii de hârtie, uşor satinate şi netede la pipăit, dar cu o structură mai grosieră şi în mod clar de o calitate inferioară. Grosimea acestor hârtii variază, de la pelur (rar) la groasă (rar), iar culoarea variază şi ea, întâlnindu-se ori hârtie albă, ori alb-gălbuie (ca cea din ilustraţia), ori gri-albă, ori chiar gri-gălbuie.
La a doua piesă se distinge tiparul dezlânat şi ancrasat în acelaşi timp, executat cu cerneală de culoare verde gălbuie, spre deosebire de prima piesă, care are un tipar mult mai îngrijit, aplicat cu cerneală verde albăstruie.

6 comentarii:

  1. punctul de culoare de deasupra literei D/DE la marca de sus este cunoscut ? sau la cadru stânga jos (goarna)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le consider prea neînsemnate, pentru numărul foarte mare de astfel de varietăţi care apar la marca în cauză. Practic, aproape una din două mărci prezintă câte un punct, o pată, o liniuţă sau alte asemenea semne. Cele mai multe am constatat că sunt aleatoare, nerepetându-se.

      Ștergere
  2. Stimate Dle. Max,
    Asi dori sa va contactez personal, deoarece ceea ce doresc sa va comunic nu are legatura cu blogul Dvs. Subiectul e tot filatelic. Daca imi trimiteti un email la adresa vpirvulescu@cfl.rr.com va pot spune imediat despre ce este vorba.
    Cu deosebite multumiri, Virgil Pirvulescu.

    RăspundețiȘtergere