Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 13 septembrie 2013

«By s/s "HAR ZION"»

Cred că am mai amintit odată despre această ştampilă (s-ar putea să mă înşel), dar iată că o întâlnim din nou aplicată pe un plic expediat de undeva din România, după francatura pe care o poartă, spre Palestina, mai exact la Haifa (click pe imagine pentru mărire).


Ştampila (mărită puţin) arată cam aşa:


După aspect, cel mai probabil este o ştampilă de cauciuc, folosită pe bordul navei  Har Zion (la acea dată sub pavilion palestinian).

Nu am nici cea mai mică idee despre natura curselor eefctuate din/spre România în perioada interbelică. Nu am nici cea mai mică idee dacă ştampila pe care o vedeţi mai sus este sau nu originală (am înâtlnit deja multe contrafaceri de piese care s-ar putea încadra în tematica Iudaica).
Din punct de vedere istoric însă, piesa s-ar confirma. Pot să vă arăt o veche ilustrată care înfăţişează vasul.

Sursa: Muzeul din Haifa.

De la aceeaşi sursă aflăm că nava a aparţinut pentru o perioadăcompaniei de navigaţie "Palestine Maritime Lloyd", companie având printre fondatori şi pe Lazăr Berkovici, originar din România.
Alte informaţii suplimentare despre s/s Har Zion mai pot fi obţinute şi de aici.

Plicul cu pricina are o francatură de 10 lei, exact tariful pentru o scrisoare simplă externă. Din păcate, vânzătorul piesei (un negustor sau colecţionar înregistrat în Turcia pe acel portal online) nu a postat şi imaginea celeilalte feţe a plicului. Piesa a fost vândută pentru 150 dolari.

UPDATE

Am dat (tot  căutând pe net informaţii) şi de o marcă dedicată aceluiaşi vas, pusă în circulaţie de către poşta din Israel:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu