Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 31 august 2013

Confirmarea unei erori spectaculoase

Sunt convins de faptul că atunci când se dă dovadă de consecvenţă în cercetare, rezultatele nu întârzie să apară. Dovada care înătreşte acest lucru o reprezintă identificarea unei piese martor pentru o eroare pe care o întâlnisem la marca de 10 bani Taxa de plată fără filigran.
Iniţial întâlnisem unicatul din imaginea de mai jos, care prezintă cadrul vertical drept serios deteriorat.


După culoarea tiparului şi structura hârtiei, marca face parte dintr-un tiraj mai târziu, aproape sigur după 1906. Marca prezintă (în afara cadrului deteriorat) şi o linie vizibilă de culoare pe marginea superioară, specifică pieselor provenite din marginile colilor.

Ceva mai devreme am dat peste o pereche varticală, la care marca inferioară prezintă acelaşi defect al cadrului vertical drept.


După hârtie şi culoarea tuşului tiparului, perechea aparţine unui tiraj ceva mai timpuriu, posibil anterior anului 1904 (anul din ştampilă nu este vizibil).
Partea frumoasă la această piesă este că marca cu eroarea nu provine din marginea superioară a colii, şi nici nu mai există acea linie orizontală de culoare deasupra cadrului superior. Acest amănunt demonstrează un fapt important, în opinia mea: planşele (constituite din clişee individuale detaşabile) erau desfăcute (probabil în vederea reparării, întreţinerii sau a înlocuirii unor clişee deteriorate), iar clişeele care se pot distinge prin erori constante nu mai ocupau acelaşi loc în coala de tipar.

Mai jos puteţi admira cele două piese fără săgeţile indicatoare.


3 comentarii:

  1. Mă întreb, oare când va veni la studiu și 15 bani Vulturi ? Am ceva semnalări și o promisiune de la dumneavoastră, că vor fi analizate .
    Știu, timpul....
    Spor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După taxele de plată vor urma stocurile de Paris-Bucureşti, apoi Perle, iar apoi vine rândul şi al Vulturilor. Poate peste vreo doi ani, dacă nu "dau colţul" până atunci.

      Ștergere
    2. Vă respect prioritățile, dar hai să mișcăm Vulturii după Paris-București !
      În ceea ce privește colțul, e loterie . Nici eu nu sunt convins că voi afla ceva(despre subiectul în cauză) până atunci .
      Important este să gândim pozitiv ! Restul, ................

      Ștergere