Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 20 august 2013

Câteva concluzii. Plus o "filatelică" de pe vremuri

Am reuşit să termin de aranjat cele câteva mii bune de ilustraţii ale unor piese din perioada 1903-1928. Chiar dacă le vizionezi, fără a le lua pe fiecare la studiu, materialul este extrem de bogat şi abia acum realizez câte lucruri frumoase s-ar fi putut scrie, dar au fost ignorate pur şi simplu de autorii noştri de lucrări.
Încă o dată constat că este nevoie de  o evidenţă şi o catalogare totdată pentru două categorii principale de piese:
- francaturile uzuale sau mai puţin uzuale pentru perioada emisiunilor cu circulaţie de masă ("gravate", "tipografiate", "Moldova", supratiparele din 1918-1919, uzualele Ferdinand);
- francaturile suplimentare realizate pe întregurile poştale (cu o asemenea bogăţie de piese frumoase ca cele întâlnite la România în această perioadă cred că puţine ţări se pot lăuda).
Rămâne să vedem cum merge însă munca la o astfel de "întreprindere".

Piesa de mai jos a fost scanată prin 2007, habar n-am pe unde se mai găseşte acum. Ea a fost probabil oferită pe vreun portal de licitaţii online (încă n-am ajuns la ilustraţiile provenite de la licitaţiile "mari"). Este o combinaţie ceva mai rară, în plus ilustrează şi un strop de istorie a filateliei.


O carte poştală maghiară simplă supratipărită la Cluj a fost expediată în octombrie 1920 din Sebeşul Săsesc la München, în Germania, de către un colecţionar sas. Cartea poştală a fost expediată recomandată.
Textul de pe verso, scris cu atenţie la maşină, a fost semnat de "A. Plesch, Bankbeamter".

2 comentarii:

  1. Am remarcat mai ales modul in care se incheie textul de pe cartea postala (ma refer la modul de adresare a unui functionar bancar)... Interesante vremuri!

    RăspundețiȘtergere