Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 7 iulie 2013

Mărci înjumătăţite pe benzi de ziare

Este o problemă cunoscută de mai mult timp de amatorii de vechituri care s-au specializat în emisiunea Principatele Unite. Pe piaţa filatelică circulă încă din perioada interbelică o serie de contrafaceri destul de reuşite având ca obiect francaturi cu jumătăţi ale mărcilor de 6 parale 1862 în locul celor de 3 parale.
În imaginile de mai jos puteţi examina două astfel de piese vândute în aceste zile pe eBay (suma şi ID-ul vânzătorului le puteţi vedea ţinând mouseul pe imagini).


Examinate cu atenţie, ştampilele nu se potrivesc cu cele originale. Este încă o categorie de falsuri pe care nu le-am menţionat până acum.

2 comentarii:

  1. CMPR84 zice despre marca de 6 parale "...a fost folosita... taiata vertical, sau diagonal in loc de 3 parale pentru francarea ziarelor sau imprimatelor". Este deci o informatie gresita?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot să spun, deoarece n-am văzut nicio piesă înjumătăţită, certificată de vreun expert.
      Ca piese de referinţă, Heimbüchler dă în volumul al doilea al monogragiei sale numai aceste piese:
      - marcă înjumătăţită vertical aplicată pe un imprimat, ştampilă BRAILA 25/8, destinatar Bruner & Co. Galaţi (Muzeul Poştal din Bonn);
      - marcă înjumătăţită vertical pe imprimat, ştampilă GALATZ 29/3, destinatar Daniel & Fils, Jassy (ilustrată de Zoscsak şi Witzleben în revista Sammlerwoche, Viena, 1936, la pag. 63).
      Din câte ştiu, marile colecţii de marcă românească de referinţă nu au deţinut niciun exemplar de 6 parale înjumătăţit.

      Ștergere