Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 9 iunie 2013

Erori confirmate la mărcile porto

Cred că v-am mai spus că de ceva timp am luat la puricat un stoc bunicel de mărci taxa de plată (primul model, formatul mare orizontal, imprimate în brun şi în verde începând cu 1881).
În afara clarificării problemelor legate de emisiuni, tiraje, filigrane şi poziţiile lor, hârtii şi danteluri, mi-am notat şi o serie de defecte ale clişeelor pe care le-am urmărit să văd dacă se confirmă sau nu.
Am să vă dau şi câteva exemple. Pentru tura aceasta, subiectul este marca de 10 bani verde cu filigran PR.

Tiraj h (hârtie vărgată orizontal), PR V în poziţia 2, dantelat B: o spărtură de toată frumuseţea a cadrului orizontal superior, la colţul drept. Găsisem aceeaşi spărtură la marca de 10 bani cu filigran stema mică. Persistenţa clişeului cu această spărtură denotă utilizarea aceleiaşi planşe la marca de 10 bani la ambele emisiuni.

Două mărci cu aceeaşi eroare: pată de culoare între literele A şi N din BANI. Ambele mărci fac parte din tirajul h (hârtie vărgată orizontal), PR V în poziţia 2, dantelate B.

Alte două mărci cu aceeaşi eroare: cadrul vertical stâng spart la colţul inferior. Marca de sus este din tirajul h (hârtie vărgată orizontal), cu PR V în poziţia 3 plus filigranul X orizontal (deci este o piesă cu filigran compus), iar marca de jos aparţine tirajului c (hârtie simplă, aspră, de grodime variabilă) cu filigran PR IV în poziţia 1, dantelată D.

Alte două mărci cu eroare similară: pată de culoare între literele A şi N din BANI, parţial afectând litera A. Ambele mărci fac parte din tirajul g (hârtie simplă, necostată şi nevărgată) cu filigranul PR V. Marca de sus are filigranul în poziţia 1, fiind dantelată B, iar marca de jos are filigranul în poziţia 3, fiind dantelată D.

Căutaţi, căutaţi...

2 comentarii:

  1. Eu am găsit o asemenea spărtură pe margine la un timbru Ferdinand 3 lei albastru.

    Marginea arată de parcă a fost muşcată din ea.

    Cred că cel mai interesant si provocator in filatelie este să caut varietăţi,erori...:)

    RăspundețiȘtergere