Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 6 mai 2013

Cu ce se mai păcălesc cumpărătorii? Cu mărci fixe din benzi de ziare.

Într-un lot de aşa-zis "neemise" oferit recent pe eBay, a fost şi o piesă mai... "specială", numai gata să trezească întrebări celor mai puţin experimentaţi.


În lot apare o marcă Spic de 1½ bani negru cu un supratipar roşu "1 BAN", piesă care n-a fost niciodată emisă, într-adevăr, dar care nici nu a existat de fapt. Este vorba de o mică făcătură. Probabil că un individ cu idei a decupat marca fixă a benzii de ziar supratipărite în 1899 (CMPR 1974 nr. B.Z.7, Michel nr. S6), apoi i-a "tras" o dantelură care pare a fi apropiată de 11½ (o dantelură care nu se întâlneşte la niciun tiraj al mărcii de 1½ ban negru).
Probabil că la o examinare mai atentă se disting imediat scamele din componenţa hârtiei, scame specifice hârtiei pe care s-au imprimat benzile de ziare (cei care sunteţi curioşi, luaţi o bandă de ziare şi priviţi cu atenţia hârtia, veţi vedea imediat diferenţa faţă de hârtia obişnuită a mărcilor).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu