Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 29 martie 2013

Scrisori clasice asemănătoare. Tragem învăţăminte

Se întâmplă mai rar ca în aceeaşi perioadă să fie puse în vânzare mai multe piese oarecum identice. În primul rând, cei interesaţi de aşa ceva au avut de unde alege. În al doilea rând, analiştilor le-a picat toată povestea exact precum o mânuşă, deoarece se pot trage câteva concluzii din analiza comparată a pieselor. N-am să o lungesc, ci am să trec direct la prezentarea scrisorilor cu pricina. Este vorba numai de scrisori francate cu câte un unicat de 18 bani "favorit" din 1868, scrisori simple expediate între diverse oraşe din Principate (click pe imagini pentru mărire). Niciuna dintre scrisori nu este datată, aşa că putem doar presupune că ele sunt cuprinse înăuntrul perioadei de valabilitate a tarifului de 18 bani pentru scrisoarea simplă din prima treaptă de greutate.

Scrisoare expediată de la Bucureşti la Piteşti, cu ştampile clare atât la plecare, cât şi la sosire. Vândută cu 88 dolari (13 oferte).

Scrisoare expediată de la Buzău la Ploieşti. Gumajul mărcii a reacţionat cu hârtia scrisorii, decolorând-o, dar fără a afecta frumuseţea ei. Vândută cu 91 dolari (18 oferte).

Scrisoare expediată de la Giurgiu la Bucureşti. Ştampila de sosire este păstrată numai parţial. Vândută cu 133,50 dolari (o singură ofertă).

Scrisoare expediată de la Iaşi la Bucureşti. Propusă la vânzare cu un preţ de strigare de 325 dolari, dar rămasă nevândută.

Scrisoare expediată de la Ploieşti la Brăila. Ştampila de plecare este mai greu lizibilă. Pe spatele scrisorii există o notă cu creionul, care indică sursa lotului de scrisori prezentate mai sus (cu excepţia uneia, pe care cred că o bănuiţi). Vândută cu 64 dolari (10 oferte).

Tot ce mai aveţi de făcut acum este să studiaţi piesele şi să căutaţi răspunsurile: de ce s-a vândut fiecare cu acele preţuri şi nu cu mai mult sau mai puţin? Este corectă departajarea? Cum influenţează frumuseţea scrisorilor preţul acestora?
Spor la treabă! (şi nu-mi cereţi să răspund eu la întrebări; sunt lucruri care se spun, dar şi lucruri care trebuie deduse şi învăţate şi care nu se fac "cadou").

2 comentarii:

  1. Ultima scrisoare Ploiesti la Braila are in antet (la interior)

    Ploesti 29 Januar 1868
    Vasilace Diamantide

    .......
    Dela Florin/ Ploiesti

    RăspundețiȘtergere