Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 31 martie 2013

Eseuri la "60 de ani vârstă Ferdinand"

Un colecţionar sau negustor olandez (care a desfăcut pe eBay o colecţie destul de frumoasă de marcă poştală românească veche - am mai semnalat loturi provenite de la el) a vândut pe acelaşi portal cu ceva timp în urmă câteva eseuri de la emisiunea "60 de ani vârstă Ferdinand". Mi-au atras atenţia o coală şi un bloc mai mare, vă povestesc şi de ce.

Dacă veţi menţine cursorul mouseului pe imagini veţi putea vedea pe bara de stare câte biduri a primit fiecare piesă şi cu ce preţ s-a vândut.
Motivul pentru care aceste dou piese mi-au atras atenţia este poziţia unei erori constante care se regăseşte la un clişeu al valorii de 25 bani, numai la eseuri, chiar la cele imprimate în culori diferite.
La blocul de jos eroarea este vizibilă mai bine la marca a doua de pe primul rând - o pată mare albă pe ornamentul cadrului stâng şi alte pete albe mai mici în spatele creştetului efigiei. Aceeaşi eroare este vizibilă (ceva mai greu din cauza imaginii mici) la coala de sus, clişeul în cauză fiind primul din dreapta de pe rândul trei.
Încă nu am reuşit să realizez cel mai plauzibil scenariu referitor la modul de multiplicare a clişeelor, dar aceasta este fără îndoială o problemă interesantă şi provocatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu