Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 26 martie 2013

Debreţin, o circulaţie "obişnuită"

M-au "asasinat" câteva persoane în ultima perioadă cu plicuri francate cu mărci de ocupaţie "Debreţin" care au fost realizate de complezenţă.

În imaginea de mai sus (click pentru mărire) este o piesă oferită în luna februarie la o licitaţie maghiară. Astfel de piese le consider eu "normale" pentru perioada când teritoriul maghiar a fost ocupat de armata română. Francaturile cu multe mărci supratipărite (toate frumos aranjate) nu-mi inspiră absolut nicio încredere. Deşi am văzut multe astfel de piese, personal nu sunt convins că ele au circulat în mod real pe corespondenţă (cine mă contrazice să facă bine şi să-mi arate şi piesa pentru exemplificare).
Mai este un lucru pe care doresc să îl precizez. Nu ştiu să fi existat vreo expertiză a cuiva care să fi demonstrat originalitatea ştampilei cenzurii române pe vreun astfel de plic tapetat cu mărci cu supratipar. Nici măcar nu ştiu dacă şi-a ridicat cineva vreodată această problemă (nu este chiar domeniul meu de specializare). Aş fi interesat de păreri, dacă este cineva dispus la aşa ceva. Oricum este o problemă care trebuie clarificată (printre multe, multe altele), dar se pare că n-are nimeni "vână".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu