Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 24 martie 2013

Aroma de epocă a conţinutului filatelic

Cartea poştală din imaginile de mai jos (click pe imagini pentru mărire) a fost vândută pe un portal online zilele trecute.


Pe scurt, un colecţionar din Arad solicită unei reviste de anunţuri de specialitate inserarea, la mica publicitate, a unui text interesant prin conţinut, care ne dezvăluie şi cam "cum era mersul" pieţei la acea dată în comparaţie cu catalogul francez Yvert.

6 comentarii:

  1. Caractere cursive, frumoase, tipărite cu maşina de scris cu panglică mov.Am şi eu documente de acum 100 de ani, scrise identic.Mi-a plăcut termenul "Administration" în loc de "Verwaltung".Nu ştiam de localitatea "Ludwigslust" ! :))) Nu pricep defel ce înseamnă prescurtarea "pr Ste" bis 40 c.Colecţionarul este maghiar : POLGÁR (=magh.) înseamnă "cetăţean".Remarc cu plăcere politeţea şi seriozitatea corespondenţei din acel timp, parcă anul 1931...
    O seară bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că termenul "Verwaltung" era folosit în sens de "administraţie publică", nu de conducere executivă a unei firme.
      Acelaşi lucru m-am întrebat şi eu, "pr Ste" nu seamănă cu niciun termen utilizat în epocă (am destulă literatură de limbă germană şi nu am mai întâlnit termenul).
      Cartea poştală este din 1931.
      O seară bună vă doresc şi eu.

      Ștergere
    2. a. Da, cred că se utiliza curent acest neologism "Administration".
      b. Mă gândesc că "pr Ste" să însemne cumva "per Seite" = per coală filatelică, sau bloc de timbre...
      Multă sănătate şi numai bine!

      Ștergere
    3. Nu, la coală i se spunea "Bogen", nu cred că este asta. Iar blocurile ("Block") nu erau ceva obişnuit pe vremea aceea. Coliţele nici nu apăruseră.
      Numai bine vă doresc şi eu!

      Ștergere
  2. Cred ca Marco Polo are dreptate. Bogen se foloseste acum. "St pr Ste" este foarte posibil sa fie prescurtarile de "Stuck per Seite" (bucati pe coala, sau, coli). Omul facea comanda de blocuri sau coli si mentiona cam cate dorea. Intre 50 si 200 in primul caz.

    RăspundețiȘtergere