Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 1 februarie 2013

"Perle" din vechiul Levant

M-am tot uitat zilele acestea fără să mă mai satur la nestematele care vor face parte din proxima licitaţie a casei Corinphila, de care am tot amintit. Nu mă pot abţine să nu vă mai prezint două piese foarte frumoase şi foarte rare, în acelaşi timp.


Prima piesă este un fragment mare dintr-un plic purtând o marcă a poştei locale DBSR din 1867, alături de cinci mărci ale Levantului austriac din emisiunea 1864, patru a câte 10 soldi şi una de 5 soldi, toate fiind obliterate cu ştampila cu cerc simplu LLOYD AGENZIE KUSTENDJE 30/9. Plicul a fost expediat în Anglia, la Durham. Pe verso există două ştampile de tranzit, una din Viena şi cealaltă din Sunderland.
Piesa este însoţită de două certificate de autenticitate, unul semnat de E. Diena (1992), iar celălalt de Puschmann (1997).


A doua piesă este unul dintre cele numai opt plicuri cu mărci ale poştei T. B. Morton care s-au mai păstrat până astăzi, o piesă de referinţă ilustrată în monografia semnată de Ringstrom şi Tester (în volumul 2, la pag. 112). Scrisoarea a fost expediată din Ţarigrad (Constantinopol, vizibil pe ştampila albastră ovală) la Brăila, în România (adresa şi destinatarul sunt scrise atât cu litere latine, cât şi cu chirilice).
Scrisoarea este francată cu marca de 1 piastru roşu, emisiunea 1870 (dantelată) şi cu marca de 10 paras nedantelată din emisiunea 1872 (negru şi roşu pe albastru, cu supratiparul roşu LETTER)(din cele opt scrisori cunoscute cu mărci Morton, numai alte trei mai poartă marca aceasta de 10 paras).
Pe faţă, în centru, există o adnotare manuală "5" făcută cu creionul roşu, experţii nepunându-se de acord asupra originii şi semnificaţiei ei.
Aceasta este una din marile rarităţi ale Levantului, pe care probabil că nu vom mai avea ocazia să o vedem decât peste mulţi ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu