Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 26 februarie 2013

O piesă cu descriere curioasă

Scrisoarea de ma jos a fost oferită acum vreo trei-patru luni pe eBay de către un vânzător înregistrat în Israel, având ID-ul chariston (click pe imagini pentru mărire).


Imaginile reprezintă faţa şi spatele aceleiaşi scrisori, numai că (nu ştiu din ce motive) vânzătorul a postat imaginea feţei scrisorii desaturată (aproape transformată în alb-negru).
Conform descrierii, ar fi vorba de o scrisoare datată în 1750, având aplicată pe faţă o ştampilă "Magen David". Pentru această raritate, el cerea şi o sumă nu tocmai mică, 450 de dolari.

Ei bine, nu am nici cea mai mică idee care este semnificaţia ştampilei cu steaua lui David (nu cunosc alfabetul), dar în mod cert scrisoarea trebuie datată nu în 1750, cu cu vreo 115 ani mai târziu, căci abia atunci au fost folosite ştampilele PLOESCI cu stea şi BUDEU cu agrafă simplă.

Nu am idee dacă descrierea vânzătorului a fost făcută aşa din necunoaştere sau cu vreo intenţie. Poate că nu este întâmplătoare prezentarea imaginii feţei scrisorii în alb-negru. Dar în orice caz, chiar în situaţia în care acea ştampilă este originală, tot nu merită suma cerută de vânzător. Poate nici măcar a zecea parte din ea.

Îmi aduc aminte că acum câţiva ani au mai circulat piese româneşti cu diverse ştampile cu texte în ebraică. Îmi aduc aminte de o scrisoare din perioada mărcilor Vulturi, precum şi de una din perioada mărcilor Carol I Tipografiate. Nici acelea nu mi-au inspirat încredere.
Cu toate acestea, fiecare este liber să îşi cheltuiească banii pe ce anume doreşte.

6 comentarii:

  1. Am mărit puțin imaginea ștampilei și este ilizibilă.Nici mie nu-mi miroase adevărată.Ștampile de felul acesta erau folosite în trecut de organizații de binefacere evreești(nu în 1750 cu siguranță).Voi mai încerca să descifrez ceva din textul ștampilei !
    Sănătate și numai bine Max !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos, bănuiam eu ceva, dar nu eram sigur.
      Multă sănătate!

      Ștergere
    2. Am fost la „prăvălia” tipului.E mare scumpetea acolo ! Probabil că are planuri mari: primul milion și asta repede !În mare fugă am găsit vreo 2-3 piese,din Israel, care-s lucrate.Nu pot să-mi dau seama dacă știe ce face sau nu dar la prețuri e tare bun!

      Ștergere
    3. Şi eu am fost la el, dar atunci când a postat piesa asta. :))
      Nici mie nu mi-a trebuit mult ca să mă lămuresc. :))

      Ștergere
  2. Stampila asta, a tot vad de cativa ani pe piese postate pe acel portal. A plimbat-o pe diverse plicuri si intreguri din perioade diferite, de la scrisori oficiale postclasice pana la primul razboi mondial. Facaturi fara importanta filatelica. Tusul si amprenta parca sunt la fel pe ultimii 50 de ani. Omu vinde echilibrat, la distanta de cateva luni mai arunca pe piata cate o nada la fraieri. Nu le pune la gramada cum mai fac unii. Se pare ca o stampila gasita printr-un birou uitat de lume, si-a gasit utilitatea. In loc sa stea prin vre-un muzeu, e folosita sa inunde lumea filatelica cu falsuri. Ar fi interesant sa urmarim ce va mai pune peste cateva luni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta am spus şi eu, am mai văzut aşa ceva. Başca, piese cu aceeaşi ştampilă apar şi pe Okazii.

      Ștergere