Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 27 ianuarie 2013

Un fals evident, "înghiţit" pe nemestecate

Sunt întrebat destul de des ce părere am despre unele piese din emisiunile Principatele Unite, mai ales în legătură cu ştampilele pe care le poartă.
Pe piaţa filatelică există o grămadă de făcături ordnare, realizate de indivizi care nu au avut o bază de cunoştinţe de istorie poştală şi care au generat aşa-zise "piese imposibile".
Deşi tot repet fiecărui colecţionar care mă întreabă de ştampilele cu ornament "agrafă bogată", poate că e mai bine să o mai fac încă o dată, exemplificând şi cu o "piesă imposibilă" vândută recent.

Ca idee generală, mărcile emisiunii Principatele Unite au fost imprimate în două tiraje distincte:
- primul tiraj, utilizând impresiuni ale unui singur clişeu aplicat în mod repetat pe coala de hârtie, datează din 1862; caracteristica tirajului o constituie colile de câte 32 de bucăţi, aranjate pe patru rânduri a câte 8 mărci fiecare (cu rândurile centrale răsturnate la 180 de grade, generând opt pereche tête-bêche), cu distanţele între impresiuni foarte neregulate; au circulat toate cele trei valori;
- al doilea tiraj, imprimat cu plăci de zinc conţinând 40 de clişee, a fost realizat în 1864; din acest tiraj au circulat numai mărcile de 3 şi de 30 parale (galben, respectiv albastru), marca de 6 parale fiind tipărită, dar nefiind distribuită la niciun birou poştal (fiind deci o marcă neemisă); din cauza perioadei foarte scurte de circulaţie, mărcile de 3 şi de 30 parale 1864 sunt mult mai rare circulate (obliterate) decât neuzate (neştampilate), mai ales valoarea de 3 parale (care este extrem de rară obliterată).

La tirajul 1864, nu orice marcă ştampilată este originală. Există multe mărci originale, care poartă ştampile falsificate (inclusiv din valoarea de 6 parale, care nu a circulat niciodată). Mărcile ştampilate din 1863 (3 şi 30 parale) nu pot purta decât anumite ştampile - respectiv cele existente în uz pe timpul circulaţiei lor.
Pentru marca de 30 de parale 1864 există un tabel special care îi este dedicat în Catalogul mărcilor poştale româneşti din 1974 (tabelul de la pag. 57, jos).

Vă prezint un exemplu de fals evident al unei ştampile pe o marcă de 30 de parale.

Piesa este ea frumoasă, dar face parte din categoria "pieselor imposibile": acest tip de ştampilă încă nu se inventase atunci când mărcile Principatele Unite au fost retrase din circulaţie, aşadar, în cel mai logic mod, ştampila cu agrafă bogată nu poate exista pe aceste mărci.
Piesa de mai sus a fost recent vândută pe eBay de către ID-ul viorel-2009, pentru care se pare că cei câţiva arginţi (mă rog, e vorba de 46 de dolari pentru care s-au "înghesuit" 31 de biduri) înseamnă mai mult decât... (spuneţi voi decât ce...).
Ar trebui să nu ne mai mirăm că mărcile româneşti au preţurile pe care le au.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu