Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 2 ianuarie 2013

Câteva realizări la mărci româneşti vechi

Sfârşitul lui 2012 şi începutul lui 2013 pare interesant prin prisma pieselor (puţine, ce-i drept) tranzacţionate pe portalurile online. Realizările pot indica o potenţială creştere a interesului faţă de piesele româneşti vechi şi de aceea vă voi prezenta câteva exemple pe care le-am considerat mai semnificative.

Iată un exemplar obliterat de 3 parale care ar părea că aparţine emisiunii 1862, dar este fals în opinia mea. Tipul de ştampilă pe care "autorul" a încecat să-l imite nu există în perioada de circulaţie a mărcilor Principatele Unite. Acest amănunt se pare că nu este cunoscut de colecţionarii interesaţi de marca românească veche, falsul fiind vândut cu 36 dolari, după 14 biduri. Nu nominalizez vânzătorul, deoarece îmi pare că nu a fost rău intenţionat când a oferit acest fals spre vânzare, ci doar necunoscător al domeniului.

Seria neuzată de Principate 1862 în perechi a fost vândută cu 210 dolari, după 26 biduri. Este o ofertă întâlnită puţin mai rar şi se pare că cei interesaţi nu au dorit să o piardă.

Blocul de patru mărci de 5 parale Cuza 1865 a fost vândut cu 84 dolari (32 biduri). Se pare că amatorii nu au dorit să scape nici această ofertă.

Lotul de mărci neuzate "Favoriţi" din 1867 (cam aşa indică culorile hârtiilor) a fost vândut cu 110 dolari (20 biduri).

Seria neuzată de "Favoriţi" din 1868-1870 a fost vândută pentru 197,50 dolari, după 26 biduri. Marca neuzată de 18 bani în stare bună este rară (cu această marcă s-a petrecut una din situaţiile "clasice" întâlnite la emisiunile uzuale: este cea mai comună valoare obliterată, având şi cel mai mare tiraj; datorită faptului că a circulat în masă, ea s-a păstrat în relativ puţine exemplare neuzate, dintre care şi mai puţine sunt într-o stare bună).

Acesta este un fals grosolan al mărcii de 25 bani din emisiunea "Paris". Dantelura în linie caracteristică falsului sare în ochi (originalele sunt dantelate în pieptene). În plus, el nu prezintă nici microsemnul caracteristic (linia punctată, fină, de culoare, în meandrul superior drept).
Falsul a fost vândut cu 34 dolari, după 16 biduri. Nu nominalizez ID-ul vânzătorului din acelaşi motiv menţionat la prima piesă descrisă.

Un bloc neuzat de nouă mărci conţinând şi eroarea de culoare de 25 bani albastru la marca "Spic de grâu" din 1897 a fost vândut cu 167 dolari (24 biduri).

Să sperăm că anul 2013 ne va aduce oferte mai interesante decât anul care tocmai s-a încheiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu