Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 3 aprilie 2012

Pare comună, dar nu prea este

Unul dintre cititori mi-a atras atenţia asupra unei piese vândute pe eBay cu un preţ care i se pare exagerat de mare, transmiţându-mi că nu înţelege cum s-a ajuns la el. Să vedem despre ce este vorba (click pe imagini, pentru mărire).


Plicul din imagine a fost vândut cu 266 dolari, după 5 biduri. Ce anume a "provocat" acest preţ destul de bunicel pentru o piesă datată în 1919?
Ei bine, după ce a scris expeditorul pe verso, este vorba de "Roumanian Com./A. R. C.", care cred că semnifică "Roumanian Commision of American Red Cross". Acest organism a funcţionat o perioadă destul de scurtă, iar volumul de corespondenţă pe care l-a trimis "acasă" a fost unul destul de redus. Se pare că pe undeva prin State, cineva a "dat drumul" la piesele găsite prin vreo colecţie sau acumulare, căci în ultima perioadă au mai existat cel puţin două piese asemănătoare vândute pe eBay la preţuri destul de bunicele.
Plicul a fost expediat din Bucureşti (după menţiunea făcută de expeditor pe clapa plicului), dar se pare că nu prin poşta română, ci direct prin intermediul unui funcţionar al Crucii Roşii (altfel nu se explică lipsa oricărei ştampile româneşti). Odată ajuns peste Ocean, plicul a fost "pus" la poşta americană, care a dus corespondenţa la destinaţie, prin intermediul "Department of State".
Trebuie să mărturisesc că până acum două luni (când am văzut celelalte două piese vândute pe eBay) nu mai văzusem aşa ceva decât o singură dată, în cadrul unui lot oferit la o licitaţie americană. Iniţial nici eu nu i-am acordat prea multă atenţie, considerând piesa ca "scăpată" la obliterare de către poşta română. Mai târziu mi-am dat seama că nu acesta era motivul, ci cel descris mai sus. De aici rezultă şi raritatea acestor piese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu