Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 7 septembrie 2011

Privatizarea Poştei? Era de aşteptat...

Informaţiile ciruclă, se pare, foarte bine pe surse. Articolul de astăzi publicat de Vlad Dumitraş pe Cotidianul.ro subliniază ceea ce unii ştiau de mai mult timp:

"Viitoarea companie proprietară a Poştei Române se va numi Rompost şi este constituită din asocierea în participaţiune a unei firme româneşti, proprietatea lui Dorin Cocoş, şi a grupului elveţian Invexis. Acest holding din Elveţia este cel mai important furnizor de servicii informatice şi soft al poştei elveţiene.

Caietul de sarcini, ce urmează a fi dat publicităţii în scurt timp, va conţine, ca o condiţie a participării la procesul de privatizare, ca societatea care se înscrie la privatizare să aibă în componenţă minimum 60% capital românesc, aceasta pentru a descuraja operatorii europeni importanţi (DHL, Deutsche Post) să participe la privatizare. Cumva, tot în acest sens a venit şi declaraţia din 27 august, făcută în Wall-Street.ro, de Valentin Ionescu, directorul Bursei de Valori Bucureşti. Acesta spunea că "şi la CFR Marfă, ca şi la Poşta Română, trebuie făcute restructurări şi alte pregătiri necesare cotării la Bursă, în vederea privatizării". Cu alte cuvinte, să va reduce personalul precum şi alte cheltuieli, şi se vor mai vinde din activele Poştei, în aşa fel încât viitorul proprietar al acestei companii de stat să nu plătească o avere pentru a deveni proprietarul Poştei Române."


Fără cuvinte, ce mai... Interesant este însă că luni, pe 5 septembrie, oficiosul "laudă" Poşta că anul acesta a avut investiţii de patru ori mai mari faţă de 2010. Că doar aceste investiţii nu se putea face pe banii noului proprietar, nu?

Pentru cei mai curioşi din fire, le recomand ceva: să caute pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice bilanţurile pe 2010 ale companiei şi sucursalelor sale, să extragă din fiecare bilanţ valoarea activelor imobilizate (e vorba numai de mijloacele fixe, plus valoarea imobilelor deţinute) apoi să le adune. Iar cifra să o ţină minte, pentru a o compara cu suma care ar urma să fie plătită de cumpărător. Vă garantez că merită!

Cred că lucrul acesta îl voi face şi eu într-un articol viitor.

6 comentarii:

  1. dacă imi aduc aminte valoarea activelor şi a bunurilor se ridică undeva la 65 milioane de euro, oricum problema este veche ,bătălia nu este pe serviciile oferite de poştă că oricum cheltuielile depasesc cu mult profitul, ci pe bunurile materiale in special imobile care au o valoare de piaţa foarte mare

    RăspundețiȘtergere
  2. Romeo: Eu mă uitasem mai devreme numai pe bilanţul companiei pe 2010, publicat pe pagina de la Finanţe: depăşeşte 800 milioane de RON! Am să fac o situaţie, pe baza datelor publice...

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa-i sufle careva si basescului poezia traficului de influenta la vreme de seara: "Maria Ta, nu-i Vantu ce se-aude, e Cocos!..." :)

    P.S.: Mai tineti minte interpretarea asudata din timpul Campaniei Prezidentiale 2009? Sceneta se intitula "Vantu fura Posta", iar actorul nimeni altul decat Traian intaiul. Si ultimul.

    RăspundețiȘtergere
  4. kolector: Ăştia te prostesc în faţă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oficiosul lauda investitiile facute de Posta? Aceeasi Posta, care de aprox. un an nu mai are formulare si daca vrei sa trimiti un mandat postal te trimite cu formularul in mana la copy-shop-ul de peste drum sa faci un xerox?

    RăspundețiȘtergere
  6. Aldor: Păi cum n-avem două companii naţionale de poştă, de aceeaşi este vorba...

    RăspundețiȘtergere