Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 17 iulie 2011

Mare păcat de piesă

Unul dintre prietenii mei de suflet mi-a arătat o piesă care mi se pare interesantă, dar care, din păcate, are un defect.


Este vorba de un plic pentru o carte de vizită, expediat în mai 1888 din Bistriţa, la Huşi. Expeditorul a considerat că micul plic poate fi asimilat unui imprimat, francându-l numai cu o singură marcă de 3 bani "Vulturi". Poşta a fost de altă părere: este o scrisoare obişnuită, care ar fi trebuit francată cu 15 bani. Aşa că a "articulat" plicul cu o ştampilă "T" în cerc, iar la destinaţie l-a taxat cu dublul insuficienţei: 15 - 3 = 12 bani, adică 24!
Din păcate, destinatarul a rupt clapa plicului, frumoasa francatură de pe verso pierzându-se.
De ce este interesantă piesa? Nu pentru francatură, ci pentru compoziţia taxei porto. Câţiva dintre cei ce au examinat plicul consideră că este vorba de o francatură mixtă între emisiuni "taxa de plată" diferite. Se pare că au dreptate, deoarece marca de 2 bani brun face parte din emisiunea 1881. Mărci cu acelaşi nominal au fost puse în circulaţie în culoarea nouă, schimbată, atât în 1887 (hârtie albă), cât şi în 1888 (hârtie crem, gălbuie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu